Рали Дакар / Рали Новини

Ясен е детайлният маршрут на рали Дакар 2020

A.S.O. представи финалния маршрут на рали Дакар 2020. 42-ото издание на легендарната пустинна надпревара, отваря трета глава в историята си и след Африка и Южна Америка ще се провежда на територията на Саудитска Арабия.

Маршрутът на Дакар 2020 ще е с обща дължина от 7900 км, над 5000 от които ще са състезателни, разделени на общо 12 етапа. Стартът на маратона ще е на 5 януари в Джеда, а финалът ще е в град Кидия, близо до столицата Рияд, където на свой ред ще е почивният ден на 11 януари.

Пясъкът и дюните

ще са доминиращият тип терен в Дакар 2020, а лабирнит от трасета ще затрудни и най-опитните навигатори още в първите отсечки на надпреварата. Саудитска Арабия е изцяло нова територия за участниците, така че общо взето всички ще трябва да се запознаят с терна, който ще ги преведе през крайбрежието на Червено море, сърцето на близкоизточната държава и знаменитата пустиня “Empty Quarter”.

Смяната на континента

носи и промени в правилата на маратона, които според A.S.O. ще подпомогнат аматьорите да се борят по-успешно с професионалните състезатели. Нови пътни книги и нов маратонски етап са основните промени. Записалите се за надпреварата са общо 351 машини (срещу 334 тази година) – 170 мотоциклета и ATV, 134 автомобила и SSV-бъгита и 47 камиона.

Дакар 2020

Връщайки се на изравняването на силите между пилотите, нови оцветени пътни книги ще се дават на участниците броени минути преди старта на специалните отсечки в някои от етапите. Така, дори и най-опитните навигатори от най-големите отбори няма да имат време да се подготвят детайлно за това, което ги очаква, а специалистите по декодиране на терена в тимовете ще са с вързани ръце.

Също така, организаторите са предвидили супермаратонски етап за най-елитните пилоти на мотоциклети, в който състезателите ще имат едва 10 минути за поправки по машините си. Това ще направи подготовката на моторите изключителна важна, а в допълнение ще има и традиционен маратонски етап за всички видове возила, който ще е в деня пред финалната отсечка.

Както и в последното издание, Дакар 2020 ще предложи и „жокер“ на по-неопитните и тези, които са отпаднали от ралито в първите му етапи. Тези участници ще могат да рестартират след почивния ден в клас “Dakar Experience”.

С 351 заявени машини,

Дакар 2020 бележи 5% ръст на участниците спрямо тазгодишния старт в Лима. Логично, пилотите от Латинска Америка са намалели като бройка, но все пак 42 машини от Южна Америка ще се борят в пясъците на Близкия Изток. Сред общо 557 състезатели и навигатори, са представени 53 националности, като отново най-многобройни са французите (258), следвани от испанци (77) и холандци (53). Страната-домакин Саудитска Арабия се представя с 18 пилота и навигатори, най-именит от които е Язид ал Раджи, но и местната мото-звезда Мичал Алгунейм. Тоно 13 пък са дамите в ралито, сред които и един изцяло женски екипаж.

Някои от състезателите са участвали и в изданията на рали Дакар в Африка и Латинска Америка, а част от тях са печелили ралито на тези два континента. Като Стефан Петерханзел и Нани Рома (и двамата и с кола, и с мотоциклет), Марк Кома с мотор и Йозеф Махачек с ATV. Най-старият шампион в Саудитска Арабия ще е италианецът Джулио Минели, който през 1986 година е бил навигатор на Джакомо Висмара, победител при камионите.

Comments are closed.