Рали Дакар / Рали Новини

Дуелът на Дакар 2024: Сайнц или Льоб?

Дуелът на Дакар 2024 при автомобилите се оформи в рестарта на надпреварата след почивния ден в саудитската столица Рияд. Маршрутът на състезанието връща участниците към местата, където започна тазгодишната надпревара, а етапът за деня отведе кервана от Рияд до Ал Дувадими с 483-километров специален етап, допълнен с 390 км лиазони.

Карлос Сайнц се оформи като лидер в класирането след първата седмица на маратона, а Audi разчиташе на него и Матиас Екстрьом да донесат двойна победа в последното участие на марката в Дакар. Само че това няма да стане. След големите драми на Стефан Петерханзел в 48-часовия етап, сега бе ред на Матиас Екстрьом да изгуби адски много време още на 47 километра след старта. Шведът счупи задното окачване на своя болид RS Q e-Tron и изгуби над 4 часа и половина в трасето докато дойде асистентския камион, въпреки че дори Петерханзел спря в опит да му помогне.

Така, в момента Audi разчита единствено на Сайнц, а другите двама пилоти на марката ще трябва да влязат в ролята на „водоноски“ за Матадора. Последният, завърши етапа с 4 време, като разликата между него и Себастиан Льоб, който бе най-бърз за деня, се стопи до точно 19 минути.

Ако нещата продължат в този дух, дуелът на Дакар 2024 ще е именно между Сайнц и Льоб, тъй като новия трети в генералното класиране – Лукас Мораес с Toyota, е на един час зад водача и над 40 минути зад претендента. Мораес, между другото показа солидно темпо, финиширайки втори и изпреварвайки Насер Ал Атия с две минути и половина.

Как се развиха нещата в останалите класове, вижте в Авто Офнюз: https://auto.offnews.bg/news/Motosport_7/Sajntc-ili-Liob-Primkata-se-zatiaga-sled-etap-7-na-Dakar-2024_40235.html

Comments are closed.