Рали Дакар / Рали Новини

Ерик Гочжал дисквалифициран от рали Дакар 2024

Ерик Гочжал – миналогодишният победител в клас Challenger на рали Дакар, е дисквалифициран. Новината дойде в почивния ден на надпреварата. Организаторите на надпреварата обявиха, че са извършили техническа проверка на машините с номера 302 и 310, съответно пилотирани от Ерик и чичо му Мичал. Инспекцията е установила нарушаване на регулациите на FIA, с използването на забранен карбонов съединител, което е довело до дисквалификацията на двамата участници в маратона.

Естествено, новината разбуни духовете, като раздели специалисти и фенове на двата полюса. По-голямата част, между другото в подкрепа на 19-годишното дете-чудо Ерик Гочжал и екипа му.

От отбора Energylandia на фамилията Гочжал веднага излязоха с официално изявление, в което на свой ред отхвърлиха обвиненията и заявиха, че инспекцията е извършена по оплакване на конкурентен отбор, с идеята да се елиминират ключови конкуренти от надпреварата. Екипът на поляците много внимателно е обследвал регулациите на ралито и не откриват никаква грешка в своите части. Още повече, че са получили уверение от технически лица преди надпреварата, че съединител (или част от него), изработен от карбон, не дава предимство на състезателната машина и не се отразява на динамичните й характеристики.

Неприятното е, че в техническия регламент за клас Challenger в частта за съединителите се посочва, че няма ограничения. Друг член на регламента, обаче, забранява използването на композитни материали, с изключение на някои компоненти на машините, в които не влиза съединителят. Използването на въглеродните влакна не допринася за по-добрата динамика на машините, но все пак прави съединителя по-издръжлив, в което може би е разковничето за скандала. И се чуха противоположни мнения, че наказанието е правилно.

Повече за скандала вижте в Авто Офнюз: https://auto.offnews.bg/news/Motosport_7/Skandal-diskvalifitciraha-deteto-chudo-na-rali-Dakar_40227.html

Comments are closed.