Рали Дакар / Рали Новини

Карлос Сайнц увеличи аванса си след етап 8 на Дакар 2024

Карлос Сайнц извлече най-голяма полза от осмия етап на рали Дакар 2024. Трасето отведе състезателите от Ал Дувадими към Хаил. Отсечката включваше 458 състезателни километра, в добавка с близо 300 км преход. Теренът бе без особени трудности, предимно пясъчен, като станахме свидетели на високи скорости и зрелищно пилотиране.

За съжаление, денят бе маркиран от смъртта на мотоциклетния състезател Карлес Фалкон. 45-годишният състезател катастрофира тежко още във втория етап на надпреварата, като лекарите не успяха да се преборят за живота му и вчера бе съобщена тъжната новина за кончината му.

Настоящият шампион при автомобилите Насер Ал Атия бе големия губещ за деня. Катарецът спря на 62-рия километър в етапа, като причината се оказа проблем в двигателя на неговия Prodrive BRX. След като загуби няколко часа в очакване на сервизния си камион, Ал Атия все пак реши да се откаже от продължаване в етапа. Така, машината му бе откарана в бивака, а ветеранът получи над 40 часа наказание, но все пак ще може да стартира в етап 9 и евентуално да играе бърза асистенция на Себастиан Льоб.

Естествено, Насер бе много гневен и разочарован.

„Не съм особено щастлив от тазгодишното състезание. От BRX трябва да ми обяснят защо автомобил се поврежда всеки ден. Имам 3-годишен договор но трябва да помисля и нещата могат да се променят“, заяви пилотът, който от догодина трябва да кара за Dacia болид, в голямата си част базиран именно на творението на Prodrive.

Съвсем на други полюс бяха нещата за тима на Audi. След несполуките си в предните дни, Матиас Екстрьом взе етапната победа, а Стефан Петерханзел завърши с второ време, на 2:45 минути зад съотборника си. Двамата пилоти нямат шансове дори за топ 10 във финалното класиране, но явно това е част от тактиката да помагат на Карлос Сайнц до края на ралито, отваряйки трасета и каращи наблизо, ако се случи нещо.

Самият Сайнц завърши отсечката с 4-о време, но това му бе достатъчно да увеличи аванса си пред Себастиан Льоб до почти 25 минути. Льоб от своя страна бе най-бърз в първата половина на етапа, но после натрупа изоставане и в крайна сметка завърши на 10 място.

Как се развиха нещата в другите класове, вижте в Авто Офнюз: https://auto.offnews.bg/news/Motosport_7/Sajntc-uvelichi-avansa-si-sled-etap-8-na-Dakar-2024_40251.html

Comments are closed.