Рали Дакар / Рали Новини

Победителите в рали Дакар 2024!

Победителите в рали Дакар 2024 вече са ясни! 46-ото издание на надпреварата вече официално е в историята. И то може би бе най-тежкото, най-динамичното и най-интересното, поне откакто се провежда на територията на Саудитска Арабия.

Карлос Сайнц донесе така очакваната победа на Audi след две неособено успешни участия и като приятен подарък преди края на рали-рейд програмата на немския производител. Това е четвърта титла за Матадора, който вече се отбеляза през 2010 година с Volkswagen, през 2018-та с Peugeot и през 2020 с Mini JCW Buggy. Четири победи, с 4 различни марки и по 2 на две локации – в Южна Америка и в Саудитска Арабия.

Audi пък става третата марка на немския конгломерат VAG, която се разписва като победител в легендарното пустинно рали след Volkswagen и Porsche. Разбира се, някои биха приписали сериозно участие на „четирите ринга“ в знаменитата победа на VW Iltis и Фреди Котулински през 1980 година, тъй като именно върху всъдехода, достигнал най-бързо до бреговете на Розовото езеро в Сенегал тогава, са се правили финалните настройки на знаменитата 4х4 система quattro на марката.

Иначе, Себастиан Льоб, който изживя най-кошмарния си ден вчера, взе последната етапна победа в рали Дакар 2024. Това, обаче, не достигна на пилота на BRX да вземе второто място и в крайна сметка остана трети. А „сребърният медал“ тази година отиде у Гийом Де Мевиус с Toyota, който на финала се оказа с 5 минути аванс, макар че бе с толкова зад Льоб в последната отсечка.

Вижте кои са победителите в рали Дакар 2024 и в останалите класове в Авто Офнюз: https://auto.offnews.bg/news/Motosport_7/Dakar-2024-tova-sa-novite-krale-na-pustiniata_40324.html

Comments are closed.