Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2024: ясни са финалните детайли за маратона

Рали Дакар 2024 ще се проведе от 5 до 19 януари догодина, за пети път на територията на Саудитска Арабия. Надпреварата ще стартира в древния град АлУла и, пресичайки кралството в посока към пустинята Руб ал-Хали, ще се завърне в Янбу, на брега на Червено море.

Повтаряйки предизвикателното издание на надпреварата от тази зима, Дакар 2024 ще е респектиращ . Маршрутът ще е с близо 5000 километра специални етапи (и общо 7891 км трасе) като 60% от отсечките ще са изцяло нови. 9 бивака ще посрещнат състезателите, а голямата новост е т.нар. „48-часов“ етап.

Общо 354 състезателни машини ще застанат на стартовата арка на рали Дакар 2024. Надпреварата ще е и откриваща за третия сезон на Световния рали-райд шампионат (W2RC). Мотоциклетите ще са 137, а ATV-четириколките – едва 10.

Автомобилите ще са 72, като според новата терминология на FIA вместо Т1 (прототипи) и Т2 (серийни) ще се наричат Ultimate и Stock. SSV-бъгитата ще са 36, а модифицираните им „събратя“ от клас Т3, вече наричащи се Challenger cars ще са 42. Точно 46 ще са камионите, които вече вместо клас Т5 са просто камиони (Trucks).

Четвъртото издание на Dakar Classic – регуларити надпревара за състезателни машини от миналия век ще е с маршрут от 7366 км, 3586 от които – специални етапи. В паралелната надпревара се очаква да се включат 81 „бижута“, каквито сме свикнали да виждаме от африканските издания на пустинната класика.

Mission 1000 е другата голяма новост за рали Дакар 2024

Това предизвикателство е част от програмата Dakar Future, чиято цел е до 2030 година в състезанието да се използват само алтернативни задвижвания. Без да е толкова тежко състезание, тук ще участват машини с електрическо, хибридно и водородно задвижване. Основната цел е да се тестват възможностите в тежки условия. Всеки ден участниците ще имат 100-километров етап, със собствено трасе, като общата дължина на маршрута ще е 1000 километра. За всеки изцяло завършен етап състезателите ще получават точки, които ще намаляват с определен процент при незавършване на цялата отсечка. Ще има бонус точки за екологично шофиране, както и наказания за по-спортно такова. Общо 10 ще са возилата, които ще се пуснат в Dakar Mission 1000. Сред тях доминират изцяло електрически мотоциклети, плюс автомобили, бъгита и камион на водород.

Още подробности за надпреварата и кои са новите интересни играчи вижте при колегите в Авто Офнюз: https://auto.offnews.bg/news/Motosport_7/IAsni-sa-detajlite-za-rali-Dakar-2024_40035.html

Comments are closed.