АВТО 4x4

40 години AWD задвижване от Subaru (+видео)

Тази година Subaru празнува 40 години от пускането на първия си модел с 4х4 задвижване, дал основата на уникалната симетрична AWD система, позната ни както от проходимия Forester, така и от спортната Impreza.

През 1972-a Subaru представя модела си Leone, първият на марката със симетрично задвижване и на четирите колела / SAWD/. Е, сега има известно отстъпление от догмата на симетрията с лансирането на първия спортен автомобил на Subaru само със задно задвижване, но истинската репутация на марката се базира на две основни колони – боксеровият двигател и симетричното AWD.

За да отбележи подобаващо годишнината, Subaru ще покаже специална сбирка на всичките си автомобили с това задвижване по време на автосалона в Женева през март. В центъра на експозицията, естествено, ще е комбито от 1972-а Subaru Leone. От момента на лансирането на този автомобил досега Subaru е продал над 11 780 000 автомобила със задвижване на четирите колела, което е 55.7% от всичките продажби на марката досега.

SAWD осигурява оптимално сцепление заради балансираното разпределение на мощността на мотора към четирите колела. Комбинирано с ниското разположение на типичния за марката боксеров двигател, това осигурява великолепен баланс и стабилност на колата при движение.

Непрекъснатите проучвания и развитие на технологията през тези 40 години е направило системата доста съвършенна и пригодна за много различни пътни условия. Днес Subaru я комбинира с различни нови системи, включително и с електронно контролирано разпределение на въртящия момент, което активно го разделя между колелата в комбинация с вискозен централен диференциал и с нов, контролиран от водачар централен диференциал.

източник: www.auto-press.net

Comments are closed.