Карлос Сайнц, Насер ал Атия и Тиери Манялди ще участват с общ проект в рали Дакар 2013. Звучи бомбастично, нали? Последните слухове относно това храбро начинание заляха мрежата тези дни, и изглеждат напълно правдоподобни.

Амбициите на ал Атия да се завърне в пустинната надпревара през януари 2013 бяха ясно изречени от самия него още когато приключи преждевременно участието си в Дакар 2012. Тогава катарецът, който бе доволен от бъгито Hummer на Роби Гордън, но не и от екипа на американеца, каза, че ще се върне с нови сили. Дори загатна и за евентуалното завръщане на Citroen в надпреварата, което, обаче, явно няма да се получи, предвид финансовите затруднения на компанията. Така, Ал Атия започна да търси алтернативи, изпробвайки немския болид SAM Mercedes и дори супер успешната Toyota Hilux Overdrive, с която Жиниел Де Вилиерс завърши трети в рали Дакар.

Последната информация е, че след многобройни разговори и проучвания Насер Ал Атия се е спрял на услугите на Jefferies Racing – калифорнийска компания, специализирана в производството на състезателни оф-роуд бъгита. Първоначалният план е бил да се конструират два автомобила – един за Ал Атия и един за Тиери Манялди, който да бъде бърза асистенция на катареца. Манялди е изключително опитен с подобен тип автомобили и ще може да даде ценни съвети за управлението и характеристиките.

Най-новата информация, обаче, е за конструирането на трети болид, зад волана на който ще бъде знаменитият Карлос Сайнц. Клюките донасят, че Матадорът е получил разрешението на Volkswagen да си вземе малко отпуска от програмата за развитие на Polo WRC, за да се впусне в щурата авантюра, наречена Дакар 2013.

Бъгитата на новия звезден тим са доста подобни на Хамърите на Роби Гордън – имат само задно задвижване и мощен V8 двигател. Нещо, което доста допадна като концепция на Насър тази зима. Мощността на зверовете може да надвиши 700 к.с., но всичко зависи от последните регулации на FIA и A.S.O.

Автомобилите на Насър и компания са почти завършени, като първите тестове са планирани за средата на ноември. На тях няма да може да се включи единствено Сайнц. Все още не са ясни имената на навигаторите на звездите.

Comments are closed.