АВТО 4x4 / премиери

Porsche Cayenne S Diesel на пазара през януари (галерия)

Porsche Cayenne S Diesel е най-мощният дизелов модел на щутгартския автомобилен производител. Всъдеходът с V8 двигател с два турбокомпресора постига максимална мощност от 382 к.с. и въртящ момент от 850 Нм.

Целта на Porsche Cayenne S Diesel е да е динамичен и ефективен. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5,7 секунди, а максималната скорост е 252 км/ч. Загубите на енергия са минимизирани и комбинираният разход на гориво е 8,3 л за 100 км, а СО2 емисиите са 218 гр/км. Фактор, подпомагащ ниския градски разход, е Start/Stop функцията, която превръща Cayenne S Diesel в първия в света V8 дизелов SUV с такава опция.

Porsche Cayenne S Diesel предлага преживявания зад волана, типични за Porsche: емоционален, с динамични характеристики и звук като na спортна кола. Задвижването става чрез PTM 4х4. Системата дава впечатление за шофиране на автомобил със задно предаване, но в по-динамични условия предните колела се грижат за сцеплението и стабилността. Опционалната система Porsche Torque Vectoring Plus (PVT Plus) прави характеристиките дори още по-добри.

Porsche Cayenne S Diesel разполага с отлична мощност, подходяща за теглене. Дори със закачени 3,5 тона, двигателят не се товари на 100%. Автономостта на всъдехода е подобрена – 100-литровият горивен резервоар е достатъчен за 1200 км пробег без презареждане.

Екстериорно Cayenne S Diesel прилича на всички останали Cayenne S модели с 8-цилиндрови двигатели. Спирачната система е оразмерена така, че да пасва на мощността и теглото, а спирачните апарати са боядисани в сребристо. Броните разполагат с големи въздухозаборници. Както при Cayenne Diesel, емблемите „diesel“ могат да се видят на две места отпред, а за да познаем, че е V8, трябва да прочетем надписа Cayenne S на багажника.

Моделът ще излезе на пазара през януари 2013 година  на цена 77,684 евро с ДДС в Германия.

Comments are closed.