Българските участници успяха да завършат и четвъртия етап от рали Дакар 2013. Отсечката от Наска до Арекипа, с дължина на спортната секция от 289 км и тежък и дълъг лиазон след това, бе с отделни трасета за мотоциклети/ATV и автомобили/камиони.

При четириколките, Тодор Христов завърши етапа на 30-о място, с пасив от 4 часа на водача Маркос Патронели. В генералното, Христов също е на 30-то място. Тази година, Патронели все пак не е толкова едноличен лидер в ATV-класа, тъй като среща сериозен отпор от Себастиан Юсеини. Поданикът на Обединените Арабски Емирства диша във врата на аржентинеца и в генералното е на едва 14 минути, за разлика от останалите, които прехвърлиха пасива от един час, включително и движещия се на трета позиция Рафал Соник.

При автомобилите, Петър Ценков и Иван Маринов завършиха етап 4 на рали Дакар 2013 на 101-во място и в генералното са 106-и. Орлин Алексиев и Пламен Николов доста изостанаха, дори не се появиха в класирането на сайта н ралито, но по-важното е, че днес ги виждаме в стартовия списък за етап 5, който ще откара кервана в Чили.

Победител за деня при автомобилите стана отново Насър Ал Атия (Red Bull Buggy), който си спретна невероятен дуел с Герлен Шишри (SMG). До последно изглеждаше, че Шишри ще вземе отсечката, но все пак катарецът успя да му сложи 36 секунди. Трети за деня бе Жиниел де Вилиерс (Toyota), който се изкачи до тази позиция и в генералното. А там лидер все още е Стефан Петерханзел, след като стюардите върнаха 22-те минути бонус на Карлос Сайнц. Матадорът, освен това, имаше пореден тежък ден, след като горивото на бъгито му започна да изтича и той изгуби страшно много време в пясъка, като вече е на 24-о място, на над 3 часа от Петерханзел. Французинът пък е едва на 5 минути пред Ал Атия.
Много неприятен ден за Роби Гордън, който катастрофира още на 29-ия километър. Бъгито Hummer се обърна по таван след скок и имаше повреди в охладителната система. В крайна сметка, след доста загубено време, Гордън се придвижи към финала и от тук нататък му остава да кара единствено за шоу на феновете и да притеснява тима на Mini X-Raid. Проблеми имаха също претендентът от първите отсечки Лусио Алварез (Toyota), както и Ерик Вигурьо, който получи сериозна повреда в скоростната кутия на своя трофи трък Chevrolet.
Приятно впечателние прави участието на руснака Борис Гадашин, познат добре на българските фенове. Руснакът е 9-и в генералното, на 1:22 часа от водача. Добре се представя и Карлос Соуса с прототип Great Wall.

При мотоциклетите Хуан Бареда Борт (Husqvarna) грабна етапната победа. По-голямата изненада за деня, обаче, бе представянето на Оливие Пен (Yamaha), който завърши втори етапа, но оглави генералното класиране.  Сирил Депре е вече трети в общата подредба. Денят бе с малшанс за победителя от етап 3 на рали Дакар 2013 Франциско Лопез. Явно наистина този който спечели етап до момента и трябва да отваря следващата отсечка, я губи с едни 20 – 30 минути.

Денят бе много успешен за Камаз. Руски машини направиха 1 – 2 в лицето на Айрат Мардеев и Андрей Каргинов. Трети се класира Ханс Стейси (Iveco), чиито „шеф” Жерар де Рой трябваше да отстъпи лидерската позиция в генералното на Алес Лопрайс (Tatra), след като загуби почти половин час. Разликата между двамата, обаче, е едва 56 секунди. Трети в общата подредба е Едуард Николаев (Камаз).

Comments are closed.