Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2013: репортаж от етап 6 Арика – Калама

Не липсваше драма и в 6-ия етап на рали Дакар 2013. Отсечката от Арика до Калама, първа на територията на Чили тази година, доста озори състезателите. Някои даже се презориха, включително от фаворитите и приключиха участието си в надпреварата.

Българските екипажи Петър Ценков – Иван Маринов (Opel Antara) и Орлин Алексиев – Пламен Николов (BMW X1) се справиха доста прилично с етапа, въпреки тежките секции в самото начало, където не един и двама от силните пилоти в рали Дакар 2013 заседнаха в коварния феш-феш и загубиха доста време. Алексиев и Ценков завършиха деня съответно на 59-о и 60-о място. В генералното са съответно 71-ви и 72-ри.

Иначе денят ни остави със смесени чувства. Насър Ал Атия се опитва да докаже, че бъгито му не е силно в пясъка и дори успя. Катарецът спечели отсечката с преднина от 8 минути пред Стефан Петерханзел, а в генералното е втори, малко на минута след французина от X-Raid.
На другия полюс бе съотборника на Ал Атия Карлос Сайнц. Матадорът се движеше с прекрасно темпо в началото на отсечката, но на 179-ия километър машината му спря. „Имахме проблеми със загуба на масло и накрая двигателят просто каза сбогом. За мен рали Дакар 2013 приключи”.
Денят бе доста добър за Роби Гордън. Американецът завърши отсечката с трето време, на 11 минути от Насър. В генералното, обаче, пилотът на Hummer е едва 24-и на 5 часа от Ал Атия.
Нямаше късмет победителя от етап 5 на рали Дакар Нани Рома (Mini X-Raid). Рома затъна в началото на етапа, загубвайки над един час в отсечката, което го срина в класирането. Затъване имаше и за Жиниел Де Вилиерс (Toyota), но южноафриканецът се справи значително по-добре и запази третото място в генералното класиране.

При мотоциклетите, Франциско Лопез (KTM) записа етапна победа на родна земя, за радост на сънародниците си, изпреварвайки Рубен Фариа и Сирил Депре (KTM). Доста добре се представи дубльорът на Марк Кома Кърт Касели, който даде 4-то време на отсечката, а в генералното с близо до топ 10. Все още начело при двуколесните е Оливие Пен, с преднина от 2:22 минути пред Депре, а трети е Давид Кастьо.

При четириколките Маркос Патронели върви уверено, но скучно за нас, към победата си в рали Дакар 2013. Аржентинецът, обаче, не спечели етап 6. Втори повод за гордост за жителите на Чили този ден бе етапната победа на сънародника им Игнасио Касале. Касале е втори в генералното, но с пасив от 1:11 часа на Патронели. Трети за деня бе Ван Бильон (E-ATV), а на същото място в генералното е Рафал Соник.

Тежка драма имаше и в тежката категория. Ханс Стейси направи предно салто със своето Iveco и го попиля. За щастие Стейси и навигаторите му са ок, но рали Дакар 2013 за този екипаж приключи. За разлика от Стейси, Жерард Де Рой имаше сравнително добър ден и макар да затъна на едно две места, успя да вземе етапната победа, въпреки, че очаквахме тя да падне в ръцете на Едуард Николаев. Пилотът на Камаз тръгна доста силно в началото, но имаше проблеми и завърши етапа на 8-о място. Доста по-добре се представи сънародникът му Андрей Каргинов, който завърши втори, на половин минута след Де Рой. Прави впечатление, че на този дълъг етап водещите пилоти завършиха етапа с минимални разлики, типични за тези при мотоциклети и автомобили.
В генералното класиране Де Рой е на 18 минути пред Николаев, а челната тройка допълва Айрат Мардеев (Камаз).

Comments are closed.