Рали Дакар / Рали Новини

Глава III: Рали „Дакар” отива в Саудитска Арабия

След като се появиха сериозни слухове за предстоящата поредна смяна на локацията на рали „Дакар“, сега те са 100% официален факт: най-голямото моторспорт състезание в света се мести в Близкия Изток след 30 години в Африка и 11 в Южна Америка.

Организаторите на надпреварата от ASO потвърдиха, че стартът на рали „Дакар“ 2020 ще бъде в Саудитска Арабия. Според източници, сделката с властите на богата на петрол държава е за минимум 5 издания на маратона на нейна територия.

Новият директор на надпреварата Давид Кастера, който наследи оттеглилия се Етиен Лавин, заяви: „Истинско удоволствие е да направим състезанието в регион с монументални географски дадености. Има страхотни вариации на терена от които да избираме. Всички ще бъдат възхитени от това, което ще можем да предложим като етапи и терени“.

Рали Дакар отива в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия има на разположение хиляди квадратни километра пустиня, които са предостатъчни за маршрута на маратонското състезание, в допълнение, на територията на близкоизточната държава има и планински вериги, степи и всякакви други интересни терени.

Трасе координаторите на рали „Дакар“ вече проучват маршрути на територията на Саудитска Арабия, като по всеобща оценка ще се получи уникално издание на следващата надпревара. Повече информация и детайли се очакват на 25 април, когато ще е традиционното представяне на следващото издание на надпреварата.

Президентът на Саудитската моторспорт федерация шейх Кхалид Бин Султан Абдула Ал Файзал е повече от въодушевен: „Винаги съм искал да се състезавам в рали „Дакар“. След като за съжаление не успях да реализирам тази своя амбиция, сега постигам една още по-голяма своя и на страната ми мечта – надпреварата да се проведе в Близкия Изток“.

Ще ви припомним, че рали „Дакар“ се провеждаше на територията на Африка от 1979 до 2008 година, когато изданието бе отменено заради терористични заплахи. След това, в продължение на 11 години негов дом бе Южна Америка и по-специално Аржентина, Чили, Боливия и Перу в различни конфигурации, като дори за кратко се включи и Парагвай.

В последните години, обаче, латиноамериканските държави станаха по-стриктни откъм бюджет, който да си позволят в подкрепа на маратона. Така, поетапно отпаднаха Чили, Аржентина и Боливия, като домакин на тазгодишната надпревара остана единствено Перу, който предложи тежко, но монотонно пясъчно състезание. Слуховете дори върнаха Африка на картата, но явно това ще е следващата, четвърта глава в историята…

С новия регион, организаторите на „Дакар“ се надяват да подновят интереса към надпреварата и, както в Латинска Америка, да привлекат много нови участници от Близкия Изток. По неофициална информация, Саудитска Арабия е бръкнала доста дълбоко в джоба, за да приеме домакинството, като е гарантирала и неограничена подкрепа за провеждане на състезанието. Миналата година, арабската държава вече бе домакин на първото си значимо международно събитие от света на моторния спорт – Race of Champions (ROC). През декември 2018 пък бе и домакин от кръг на Формула Е. А добавянето на най-тежкото и голямо автомобилно състезание към портфолиото на арабската държава ще е допълнителен огромен плюс.

Comments are closed.