Outdoor / пътешествия и експедиции

Експедицията The Last Overland мина през България

Група от 8 души от цял свят, обединени от авантюрата The Last Overland, бе за кратко в България, която е спирка в едно уникално пътешествие, стартирало в далечния край на Азия и продължаващо към Лондон.

Предисторията

През 1955 година, два автомобила Land Rover Series I поемат на епично пътуване от Лондон до Сингапур, наречено The First Overland. Екипът от 6 души поставя рекорд, с преодоляването на маршрута за 6 месеца.

Уникалното на това пътешествие, наред с всичко друго е и фактът, че това е най-дългото възможно разстояние на планетата, което може да се измине по суша. Още по-уникалното е, че участниците в The First Overland, след кратък престой в Сингапур, повтарят маршрута обратно към Лондон.

В края на месец август тази година, нова група ентусиасти, стартира повтаряне на знаменитата експедиция, със старт в Сингапур и финал в Лондон. Новото пътешествие, наречено The Last Overland, също е уникално – то се случва с единия от двата оригинални Ланд Ровъра, участвали в епопеята от 1955.

С оригиналния Land Rover

Машините са били кръстени Oxford и Cambrdige, на двата едноименни университета в Англия. И докато Cambridge е загубен във времето, то Oxford е открит след десетилетия на остров Света Елена в окаяно състояние и впоследствие възстановен, благодарение на бизнесмена Адам Бенет.

Миналата година Бенет дарява Oxford на група ентусиасти от родината си, които събират международен екип, с който да повторят невероятното пътешествие. След кампания за дарения и планиране на маршрута,

The Last Overland става факт на 25 август тази година, като екипът, подпомаган от още два корави Land Rover всъдехода, поема по предизвикателен маршрут през десетки държави в Азия и Европа.

Вижте галерия от срещата ни с експедицията, при колегите от Авто OFFNews: https://auto.offnews.bg/image/The-Last-Overland-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_25154.html

По пътя към дома

Вчера, групата успешно достигна България, където бе посрещната в шоурума на Land Rover в София от десетки журналисти и Land Rover ентусиасти. Остава им още малко – Сърбия, Австрия, Холандия и родната Великобритания. Доста интересни приключения и премеждия е имала групата. Но за тях ще ви разкажем подробно в следващия брой на списание OFF-Road.BG, който ще откриете на пазара преди Коледните празници.

Дотогава, подгрейте с това интересно видео:

Comments are closed.