Международни / Рали Новини

Звезди от „Дакар“ и Формула 1 на старта на Baja 1000

Цяла плеада звезди от моторните спортове ще застанат на старта на 52-ото издание на знаменитата Baja 1000. Едно от най-старите оф-роуд състезания в света, ще се проведе в края на месеца, традиционно около Енсенада, Мексико.
Над 200 са заявените машини за Baja 1000 2019, като освен пилоти от 31 щата, ще има състезатели от 19 държави. Сред тях се открояват победителите от рали „Дакар“ Насър Ал Атия и Тоби Прайс, шампионът от Формула 1 Дженсън Бътън, IndyCar звездата Александър Роси, пилотите от NASCAR Кейси Миърс и Брендън Гогън, както и шампионът от Formula Drift и състезател по рали-крос Рийс Милън.

Al-Attiyah & Price @ Baja 1000

Победителите с автомобил и мотоциклет в „Дакар“ Прайс и Ал Атия, ще бъдат поддържащи пилоти в тима на американската пустинна звезда Джеси Джоунс. Триото ще се редува зад волана на новия трофи-трък болид Mason Motorsports Ford F-250 AWD.

И докато за Насър Baja 1000 ще е дебют в американските офроуд надпревари, то Тоби Прайс вече се е пробвал именно в мексиканския маратон, отново в тандем с с Джоунс.

Ф1 легендата Джейсън Бътън също ще дебютира в Baja 1000. Британецът също ще участва в класа на трофи тръковете, като ще кара Chevy Silverado за тима на Builder-Mason Motorsports в тандем със сънародника си Крис Бънком – бивш участник в 24 часа на Льо Ман, където е бил шампион в клас LMP2.

Александър Роси, който също има няколко сезона във Формула 1, преди да стане важна част (и шампион) от Индикар сериите, записва второ участие в Baja 1000, отново зад волана на Honda Ridgeline, в клас 7, за машини, близки до серийните, с модифицирани двигатели.

Тазгодишната SCORE Baja 1000 ще предложи гигантска обиколка с дължина на трасето от 800,5 мили (1288 км) в северната част на мексиканския полусотров Баха Калифорния. За 45-и път в историята на състезанието, стартът ще е в Енсенада, където пък ще е и финалът, за 26-и път. Максималното време за преминаване на трасето е 34 часа, докато най-бързите се очаква да изминат маршрута за около 16 часа.

Comments are closed.