MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Историческа победа на Теодор Кабакчиев в Световното Супер Ендуро

Българският химн звуча в Испания благодарение на родния ендуро ас Теодор Кабакчиев (Extreme Racing, KTM), който пренаписа историята на мотоциклетния спорт с първата победа за България в кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро (FIM World Super Enduro Championship).

С повече от перфектния резултат 2-1-2

в трите манша състезателят с №23 донесе първото злато за страната ни в клас Junior (за състезатели до 23 години) на зрелищните серии. Теодор Кабакчиев стартира прилично състезателния ден с 6-то време в квалификациите на клас Junior. В първите няколко обиколки на първия манш българинът попадна в тапа след втория завой и се движеше 7-ми, на доста голяма разлика от първия Тай Кулинс (ТМ, САЩ).

След това обаче, въпреки две падания, той успя да се възползва от грешки на другите състезатели и направи страхотен спринт, който буквално го изстреля на втората позиция, като в последната обиколка изпревари и втория във временното класиране Леон Хентчел (Германия, Husqvarna). Състезателят с №23 завърши на 38.940 секунди зад победителя в манша Доминик Олсзови (Полша, КТМ).

Кулминацията за българските фенове

безспорно бе във втория манш, когато Кабакчиев потегли пети, но много бързо се добра до третата позиция, а след това си осигури и лидерството. Българският пилот пресече първи финалната линия с повече от 49 секунди аванс от втория Милан Шмусер (Германия, Sherco) и спечели втория си манш в Световния СуперЕндуро шампионат.

Подкрепяният от Еконт пилот Теодор Кабакчиев продължи с повече от перфектното си представяне и в третия манш, където потегли от третата позиция, но още във втората обиколка поведе групата. В предпоследната обиколка облаче той бе изпреварен от Шмусер и в крайна сметка финишира втори с 14.136 секунди разлика, но бе най-щастливия човек на трасето, защото сбъдна, както своята мечта, така и мечтата на всички ендуро фенове в България, а именно – да имаме победа в Световния шампионат по СуперЕндуро!

Така с общо 54 точки от трите манша

българският пилот за пръв път българският химн да звучи в кръг от Световния шампионат по СуперЕндуро – чувство, което наистина те кара да настръхнеш! Втори, на цели 13 точки разлика остана Леон Хентчел от Германия, следван от Ейдриън Жакон с 39 точки. С победата си в третия кръг Теодор Кабакчиев се изстреля на третото място във временното генерално класиране за Световния СуперЕндуро шампионат с общ актив от 125 точки и е на само 13 от временния лидер Леон Хентчел. Втори е Тай Кулинс – със 133 точки.

Comments are closed.