Outdoor / кемпери и каравани

Кемперите и караваните с небивала популярност

Коронавирус пандемията промени сериозно навиците на туристите. Кемперите и караваните, обаче, не само са незасегнати, а бележат успехи. Което на фона на почти колабиралия туристически бранш може да ви се строи странно, но не е…

Само в Германия Федералната администрация за автомобилен транспорт отчита 10 500 нови регистрации през месец май – увеличение с близо 1/3 в сравнение със същия месец миналата година. А броят на тези, които превръщат своите бусове в персонализирани кемперванове също расте с големи темпове.

woman on an antique van

Може да се каже, че „къщите на колела“ се превръщат в един нов мобилен начин на живот. Тази тенденция се отразява и в глобалните социални медии: В Instagram има повече от 7,5 милиона публикации с хаштага #vanlife.

Има значителни разлики между управлението на каравана и на типичен пътнически автомобил. Формата и натоварването на кемперите също оказват влияние върху динамичната им стабилност. Затова, изборът на подходящите гуми е особено важен. Макар че много от по-популярните модели в общи линии могат да използват автомобилни гуми, като производител на гуми Continental съветва това да не се прави.

Кемперите и караваните все по-популярни

Гумите

за микробуси за специални цели предлагат реални предимства за превозни средства като T4 или T5 от Volkswagen или моделите от V класа или Vito на Mercedes-Benz – особено при пълно натоварване. Освен по-голямата безопасност, предимствата включват превъзходна стабилност при завиване и по-малко износване.

По-здравият дизайн на тези гуми ги прави и по-подходящи за прехода от периоди на мобилност към стационарно приложение. Факт е, че при по-дълги пътувания на напълно натоварено превозно средство по магистрала традиционните автомобилни гуми показват значително увеличение на температурата. Когато след това бъде паркирано в крайната точка, при охлаждането на гумите те може да се деформират и да образуват така нареченото плоско петно.

За целта, и Continental, и други производители, предлагат специални модели гуми, които предлагат намалено съпротивление при търкаляне, подобрен управление и по-нисък разход на гориво. А като допълнителен аксесоар за безопасност за гумите за микробуси и каравани за специални цели Continental винаги съветва да използвате здрави метални вентили за гуми за микробуси.

Експертите препоръчват също така новаците в света на микробусите или караваните, както и всички, управляващи рядко такива превозни средства, да преминават през специален обучителен курс за шофьори.

Comments are closed.