Международни / Рали Новини

Маратонът Africa Eco Race 2020 стартира в Мароко

Докато голяма част от погледите на феновете са насочени към провеждащото се в Саудитска Арабия рали Дакар, след символичен старт в Монако, вчера в Мароко бе даден старт на първия етап на рали-рейд маратона Africa Eco Race 2020.

Africa Eco Race бе създадена от противниците на това рали „Дакар“ да се провежда извън Африка. Надпреварата следва маршрута на „Париж – Дакар“ от африканските му издания, като минава през Мароко и Мавритания, финиширайки на Розовото езеро край сенегалската столица Дакар.

Тази година, африканският маратон предлага 70% нови и обновени трасета, с възможно най-много пясъчни трасета и дюни. Маршрутът с дължина от над 6500 км предлага общо 12 етапа – 6 в Мароко, 5 в Мавритания и 1 в Сенегал. Почивният ден ще е на 12 януари в град Дакла, в Западна Сахара.

На старта на Africa Eco Race 2020 застанаха 74 мотоциклета, 21 автомобила, 19 SSV-бъгита и 14 камиона. За пръв път в 12-годишната история на маратона, не участва нито един пилот с ATV-четириколка.

В досегашните издания са участвали и много от големите звезди на световния офроуд, макар тази година списъкът им да не е толкова внушителен. Все пак, впечатление правят имената на Алесандро Ботури, Пал Андерс Улевалсетер и Яцек Чачор при мотоциклетистите, Томаш Томечек и Миклос Ковач при камионджиите. Легендата Йошимаса Сугавара, който приключи с карането на камион в „Дакар”, на 78-годишна възраст дебютира като пилот на SSV-бъги в Africa Eco Race 2020.

В първият етап от Танжер до Танда в Мароко, с дължина на спецучастъка от едва 23 километра, най-бърз при мотоциклетистите бе италианският ендуро ветеран Алесандров Ботури (КТМ). В класа на автомобили/SSV/камиони, смесеното класиране поведе французинът Беноа Фретен с Can-Am SSV. Най-бързият автомобил – този на Алекс Коул (Bowler) финишира на 4-а позиция, от тежкотоварните най-бърз бе Миклос Ковач със Scania (11-о място).

Видео от първия етап на двуседмичната надпревара вижте тук:

Comments are closed.