Настоящият победител от рали “Дакар” Марк Кома ще отбележи своето 10- участие в най-тежкото състезание на света, амбициран за своята 4-та титла.
Когато следващият “Дакар” стартира на 1 януари от Мар Дел Плата в Аржентина, Марк Кома ще има пред себе си близо 9000 км за да постигне своята четвърта победа при мотоциклетите. Пилотът на MRW KTM ще трябва да използва целия си опит от рали-рейда за да се справи с конкуренцията и да завърши успешно. Ето какво сподели той за OFF-road.BG:

Марк, какво очакваш от “Дакар” 2012?
– Мисля, че това ще е “най-африканското” издание на ралито, откакто сме на нов континент. Тази година вместо обиколка има линейно състезание с финал в Лима, Перу. Изглежда, че основни ще са пустинните етапи, което много напомня за африканските издания на “Дакар”.

 

Това ще е твоят 10-и “Дакар”. Как се разви Марк Кома като пилот през годините?
- Десет години са доста време, минаха много бързо, но са си доста. И като личност, и като пилот прогресирах постоянно и натрупах много опит. Мисля, че сега е моментът да обера плодовете от всичките тези години.

Защо избра Мароко за финал на подготовката си за “Дакар”?
- Мароко е идеалното място за тренировки защото симулира всички условия на “Дакар”. Позволи ни да натрупаме доста километри в пустинята и трябваше да се справя с много дюни, които ще са основна част от менюто в Южна Америка.

Пясъкът в Африка различен ли е от този в Южна Америка?
- Пясъкът в Америка е малко по-различен, но като цяло концепциите за преодоляване са сходни и вярвам, че това ще е от полза за “Дакар”.

Колко важно е за теб да бъдеш част от отбора MRW Red Bull AMV в такова състезание?
- След първото ми участие с Хуан Педреро, ние работихме много добре като екип. Миналата година с отбора постигнахме голям успех и се надявам да го повторим.