България / Рали Новини

Отбелязваме 20 години състезателен офроуд в България

На днешната дата – 1 юли, преди точно 20 години се заражда състезателният офроуд в България. Първата надпревара с високопроходими машини се провежда в околностите на село Пасарел, недалеч от София, като привлича 12 състезателни машини и няколкостотин души публика.

Началото на организирания състезателен офроуд поставя Трофи Клуб Древни Римски Пътища, под ръководството на д-р Светослав Дойчинов и Петър Цикалов. „Скоростно състезание 4х4 Пасарел 2000“, както се нарича надпреварата, е резултат на силен ентусиазъм и много усилия, като полага основите на един нов и много атрактивен спорт, който с годините, заедно с офроуд философията като цяло, се разраства до неимоверни размери.

Можем с чиста съвест да кажем,

че състезанието в Пасарел преди 20 лета е в основата на това, българи да участват в световни надпревари като рали „Дакар“, „Пътя на коприната“, Rainforest Challenge и подобни. За тези 20 години българският офроуд се разви много, а дори страната ни се превърна в домакин на едно от най-големите и елитни европейски офроуд надпревари – Balkan Offroad Rallye, стартирало под името Balkan Breslau – дериват на едноименната класика, провеждаща се в Полша от над четвърт век.

Първото офроуд състезание преди 20 години, както и последвалите го надпревари и събития е в основата и на това, през 2004 година да се появи и списание OFF-road.BG! И е родоначалник на толкова много шампионати, състезания, събори, групи по интереси и форуми. Много има да се пише и каже за тези 20 години и вероятно скоро ще го сторим, но сега, нека честитим този важен юбилей на всички офроудъри у нас!

За финал, ще цитираме изказването на Светльо Дойчинов във Фейсбук: „Преди 20 години на днешната дата, с верни приятели, стартирах уникален проект за състезателен офроуд. Бях подкрепен от много фенове, медии и спонсори. На голата поляна край село Пасарел се запали искрата на една невероятна тръпка наречена Офроуд. В момента, това е милионен бизнес за много хора, което е страхотно. Гордея се с всяка минута от тези 20 години. Беше невероятен купон! Благодаря на всички които ми помагаха и на тези които ми пречеха! Направихте ме силен. Пожелавам на всички настоящи и бъдещи организатори да имат този огън и интелект който имахме в „Трофи Клуб – Древни римски пътища“.

Comments are closed.