АВТО 4x4 / оф-роуд оборудване / тунинг

Параболичните ресьори: иновация от Terrain Tamer

Параболичните ресьори за високопроходими автомобили са само част от разнообразната продукция на компанията Terrain Tamer. Създадена през 1969 година, австралийската фирма започва дейността си като доставчик на резервни части за автомобилите на Bedford. И тъй като австралийската пустош определено не е с най-гостоприемните терени на света, това водело до чести и сериозни повреди на използваните там автомобили. Основателят на Terrain Tamer Франк Хъчкинсън решил да намери решение на проблемите, разработвайки по-усилени и издръжливи части за ходовата част.

Така, вече над половин век, австралийската компания постоянно се развива в уменията си и предлага все по-иновативни и здрави решения за високопроходими автомобили. С развитието на офроуд обществото по целия свят имало проблеми за решаване на само при пътешествениците, но и при големи компании от минния и комуналния сектор, фермери и въобще, сектори, които често извършват дейността си в тежки терени.

С течение на времето, стриктното изследване, разработка и тестване, през което преминава всяка част, преди да може да носи печата на Terrain Tamer, гарантира, че конкретният детайл е поне еквивалентен на оригиналното оборудване. А компанията приема своята отговорност за качеството, и в крайна сметка, безопасността на клиента, много сериозно.

Модифицирането и подобряването на частите за високопроходими автомобили се е превърнало в силата на Terrain Tamer. Много от продуктите им вече могат с гордост да бъдат етикетирани като по-здрави от оригиналните, предоставяйки практически решения на често срещаните проблеми, за които клиентите съобщават.

Днес

Terrain Tamer може да се похвали с продуктова гама от над 40 000 уникални части, основно ориентирани към задвижването и ходовата част – през скоростна кутия, разпределителна кутия, шарнири, филтри, окачване, комплекти лагери, спирачки, съединители и хиляди други, които изграждат всяко превозно средство. Компанията оперира в над 80 държави от цял свят, включително и в България.

И докато повечето високопроходими и SUV машини отдавна са минали на окачвания с пружини, то все по-използваните за тежки терени пикапи като Toyota Hilux, Ford Ranger, Isuzu D-Max и компания, все още залагат на ресьорно окачване, което да позволява по-добра товароносимост.

Параболичните ресьори

Традиционните 4WD ресьори често са дебели, тежки, неудобни и шумни, като предлагат малко или никакво огъване. В отговор на това Terrain Tamer разработи своите 4WD параболични ресьори. Това става с прилагане на внимателно проучен дизайн и модерна технология към утвърдена идея от индустрията за товарни превози.

Параболичните ресьори на Terrain Tamer

Съдържащи по-малко листове от обикновените ресьори, те са наречени така, заради заострената си „параболична“ конструкция. Тя е по-дебела в центъра и по-тънка към краищата, елиминирайки теглото на традиционните окачвания и ги прави по-безопасни и ефективни. Това по-ниско тегло също така създава по-комфортно пътуване, независимо дали автомобилът е натоварен или разтоварен.

Конструкцията помага на ресьора да е по-гъвкав, като същевременно осигурява силата, необходима за тежки товари. И е особено полезна, когато се изправяте пред труден терен, тъй като гъвкавостта, предоставена с параболичен ресьор, позволява той да се сгъне малко, когато водачът удари неравност на пътя. Това води до намаляване силата както на директния удар, така и на вибрацията, прехвърляща се към трансмисията, като предпазва и даденото колело от пробуксуване.

Новият дизайн на параболичните ресьори позволява също така по-добра артикулация на мостовете и почти никакво междулистово триене. Това позволява на листовата пружина да се компресира или разтяга с лекота, без да се докосва, докато има разумно натоварване върху превозното средство. Това означава още, че ресьорите са и по-тихи и помага да се минимизират проблемите с образуването на ръжда в горната част на листовете.

Накратко, основни предимства на параболичните ресьори от Terrain Tamer:
– по-леки: по-малко листове с по-ниско тегло
– по-малко удари: намалени удари и вибрации към диференциалите
– по-тихи: листовете почти не се докосват един в друг
– по-комфортни: с по-добра артикулация
– по-здрави: специален дизайн и подобрена товароносимост

Повече информация във фейсбук: https://www.facebook.com/terraintamer

Вижте и видео по темата от специалиста MadMatt 4WD:

Comments are closed.