Както всяка година, спекулациите около следващото издание на рали “Дакар” започват веднага след финала на настоящата надпревара. Още преди състезателите да стигнато до стартовата арка в Лима, вече се заговори за новото трасе на следващото състезание, което ще е коренно различно от тазгодишното.
Официално бе потвърдена информацията, че “Дакар” 2013 ще финишира в Чили. Това обяви директорът на надпреварата Етиен Лавин, в присъствието на официални лица от правителството на страната. Макар и непотвърдено за момента, официално избраното място за финал на надпреварата е чилийската столица Сантяго. Някои слухове спрягат като резерва пристанищния град Валпарайсо.

Що се отнася до старта на рали “Дакар” 2013, спекулациите са, че той ще бъде в Перу и по-точно там където сега бе финалът – в столицата Лима. Лавин не потвърди слуховете, но намекна, че Перу влиза в плановете на ASO за догодина.

Боливия също е спрягана като домакин на част от отсечките в пустинния маратон. За вече протеклото издание дори имаше официални разговори между организаторите и президента Ево Моралес, но до споразумение не се стигна, предполага се, по финансовите параметри. Все пак, шансът Боливия да е част от следващото рали остава голям. Сред останалите спрягани държави са също и съседен Парагвай, както и Бразилия, която е домакин на най-голямото местно състезание Dos Sertoes, чиито трасета могат да се ползват.

Най-новите слухове изключват Аржентина от “Дакар”, поради тежкото преодоляване на границата с Чили през Андите. Това, обаче, е слабо вероятно, тъй като именно Аржентина за момента се оказва най-доходоносна за организаторите на състезанието и като брой записали се участници, и като допълнителни спонсорски средства от местни общини и фирми.

Засега остава да видим какво са ни подготвили Лавин и компания. Вярваме, че рали “Дакар” 2013 отново ще е безкрайно интересно за всички фенове и там отново ще има българско участие.