Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2020: изненадващи победи в етап 8

Осмият етап на рали Дакар 2020 бе отменен за мотоциклети и ATV заради трагичната смърт на пилота Пауло Гонсалвеш вчера. Така, в отсечката около Вади Ал Давасир се състезаваха автомобили, SSV и камиони.

Приятната изненада за деня бе етапната победа на Матьо Серадори

в класа на автомобилите. Французинът, който започна кариерата си с мотоциклет през 2009 година, след което се насочи към автомобилите, но в Africa Eco Race, се завърна към участие в Дакар миналата година, но тогава отпадна рано. Тази година започна доста добре участието си, като неизменно е в топ 10 на надпреварата, а днес бе и големият му ден. С успеха си, Серадори се изкачи до 7-о място в генералното.

Отлично се представи и „знатният дебютант” Фернандо Алонсо, който финишира етапа с второ време, на 4 минути след Серадори. Двукратният шампион от Формула 1 всъщност имаше само един слаб етап – вторият, а през останалото време се справя повече от прилично. Алонсо, който е 13-и във временната подредба, има и теоретичен шанс да влезе в топ 10, тъй като намиращият се на 10-място Вей Хан (Geely) е само на 4 минути и половина пред испанеца.

Битката за третото място в етапа бе между Орландо Теранова и Жиниел Де Вилиерс, като бе спечелена от пилота на Mini с едва 10 секунди. В генералното, Теранова и Де Вилиерс са респективно 5-и и 6, с 10 минути разлика.

Днешният ден не бе най-силния за водещото трио в класа на автомобилите. Стефан Петерханзел бе най-бърз от тримата в челото на класирането, като завърши 9-и. Насър ал Атия финишира с 11 време, а Карлос Сайнц с 15-о. Така, Ал Атия намали пасива си зад Сайнц до 6:40 минути, а Петерханзел е на 13 зад съотборника си.

Рейналдо Варела бе най-бърз в клас SSV

Шампионът от 2018 година изпревари Чалеко Лопез с 22 секунди и Остин Джоунс със 7 минути. В генералното класиране на Дакар 2020, обаче, Варела е едва девети, с близо 4 часа изоставане зад лидер.

А лидер в класа на бъгитата продължава да е Кейси Къри, но с намален наполовина аванс пред Лопез. Американецът днес изостана с 16 минути, като малко под тях е и разликата му с чилиеца след етапа. Сергей Карякин продължава да държи третото място, след като днес финишира четвърти. Руснакът има 34:29 минути пасив спрямо Къри.

Лидерът при камионите Андрей Каргинов

взе третата си поредна етапна победа (и общо четвърта) в рали Дакар 2020. Пилотът на Камаз изпревари с близо 6 минути съотборника си в Камаз Антон Шибалов и с малко над 9 Алеш Лопрайс (Praga).

В генералното, авансът на Каргинов пред Шибалов е над 27 минути, а намиращия се на третата позиция Серхей Вязович (МаЗ) вече изостава с над един час, след като финишира 6-и в отсечката, с близо 19 минути изоставане.

Деветият етап на рали Дакар 2020 ще преведе състезателите през пустинята Руб ал-Хали (Празното каре, Empty Quarter). Участниците ще се изправят пред 410-километров специален етап, предшестван от 476 км преход.

Comments are closed.