Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2021: отново българи на старта!

След няколко години затишие, отново ще видим български екипаж на старта на рали Дакар 2021! Това ще стане факт в следващото издание на надпреварата, което отново ще е в Саудитска Арабия.

Участникът с автомобил през 2013 и 2014 година Орлин Алексиев ще участва в екипаж с един от първите ни състезатели, карали в Дакар през 2011 година с ATV – Тодор Христов. Двамата ще стартират с UTV /Buggy Can-Am Maverick 1000, което е най-мощния модел с отлични качества за пустинята.

При първото си участие в най-престижното офроуд състезание – рали Дакар 2013, Орлин Алексиев стана най-бързият роден пилот с автомобил, след като записа 61-о място в генералното класиране и 17-о в класа си с прототип BMW X1.

Тодор Христов пък стартира с четириколка през 2011 и 2013 година, като първият път не финишира заради катастрофа със сериозни наранявания, а при второто му участие ATV-то го предаде със сериозен технически проблем в двигателя. Технически проблеми попречиха и на Орлин при втория му старт през 2014 година.

Преди участието си в Дакар 2013 Алексиев спечели второ място в Балканската Офроуд Купа, спечели много състезания от Националния и Източно Европейския Шампионат в Гърция и България.

Рали Дакар 2021 в Саудитска Арабия ще има 12 етапа за 13 дни, около 7500 тежки километра само в пустинята и ще бъде голямо изпитание за българския екипаж.  Орлин и Тодор започнаха своята подготовка, като в момента се поръчва тунинг за машината и оборудване по новите изисквания на FIA – Световната автомобилна федерация.

Comments are closed.