Рали Дакар / Рали Новини

Рали “Дакар” 2012: репортаж от етап 4

Вчерашният 4-ти етап от рали “Дакар” 2012, правилно бе определен от много хора като “ситото” на състезанието. Доста невралгична отсечка за всички класове, много размествания по класирането и неудачи за някои от пилотите. Въпреки че организаторите обещаха пресичания на сухи реки, явно наскоро паднали дъждове ги бяха напълнили и отсечката се характеризираше с много кал и вода.

Петър Ценков завърши успешно етапa. Българският ATV-пилот финишира на фаталното 13-то място, докато в генералното класиране е 14-и. За дневника на рали “Дакар” по БНТ2, Пепи заяви че и в тази отсечка е имал известни технически проблеми, породени от грешно свързани кабели на бензинова помпа, спукал е гума, но все пак се е добрал до финала.

Не толкова добре вървяха нещата при Младен Вачков. Много проблеми е имал нашият пилот, който стартира с добро темпо отсечката. Грешна навигация, скъсан резервоар, счупен ауспух и счупено колело на четириколката са несполуките, които една след друга застигат нашия пилот в трасето.

Младен е останал без бензин на 14 км от старта, а Руси Русев е тръгнал да му помогне с журналистическия автомобил. За лош късмет, местната жандармерия е завардила всички проходи към трасето и Руси не е бил допуснат. Друг участник е дал литър бензин на Вачков и той е успял да мине още няколко километра към края на отсечката. Как се е добрал до финала не успяхме да разберем, но след цяла нощ работа от страна на Димитър Ортаков – Омбрето, машината на Младен е възстановена и той ще стартира днешния етап.
Според Руси, Младен е изглеждал учудващо свеж когато се е прибрал в бивака. Ценков все още има проблеми с електрониката и Омбрето се консултира с други механици, за да го отстрани.

Иначе в клас ATV победител за деня стана Томас Мафей (Аржентина) следван от братята Алехандро и Маркос Патронели. Тримата пилоти на Yamaha оглавяват и генералното класиране. След уникален трети етап, на който стартира последен и грабна етапната победа, Пабло Копети не успя да завърши вчерашната отсечка и е вън от ралито.

Драми имаше и при мотоциклетите. 20 състеззатели бяха наказани след етап 3, след като пропуснаха 2 чекпойнта в планините. Те не минаха на минимално-допустимите 200 метра и получиха наказания от по 40 минути за всеки. Сред тях беше и ветеранът Улевалсетер (KTM). Хуан Бареда пък падна на етап 4 и изгуби 40 минути, което го свлече до 35-о място. И в тази категория имаше объркване в навигацията от доста пилоти.
Силен ден за Марк Кома, който изпревари Сирил Депре с 2:02 минути. В генералното двамата се откъснаха доста от другите пилоти, като все още лидер е Депре.

При автомобилите, Стефан Петерханзел (Mini X-Raid) записа първата си етапна победа в “Дакар” 2012. Французинът оглави и генералното класиране, пред Жиниел Де Вилиерс (Toyota, трети на етапа).
Много добро темпо на Орландо Теранова (Toyota), който завърши на второ място за деня. За съжаление аржентинската звезда има наказание от един час след етап 2 и е назад в генералното.
Доскорошните лидери Нани Рома и Крищоф Холовчик от тима на X-Raid загубиха ценни минути и се смъкнаха в класирането.
Денят не беше от най-добрите за пилотите на Hummer. Насър ал Атия поведе в етапа с уникално каране, но загуби близо 20 минути след като се заби в кална дълбока локва и финишира едва 16-и. Роби Гордън също имаше проблеми, спря да помогне на Насър, трябваше после да намали темпото и завърши 14-и. В генералното Гордън и Ал Атия са съответно 5- и 7-и.

Жерар Де Рой (Iveco) си възвърна лидерството при камионите след етапна победа вчера. Нещо повече, на второ и трето място бяха неговите съотборници Ханс Стейси и Мики Биазион. Същото трио оглавява генералното класиране, следвани от Алес Лопрайс (Tatra) и Артур Ардавикус (Kamaz).

Повече новини за българското участие в рали “Дакар” и състезанието като цяло очаквайте довечера от 22:30 часа по БНТ 2 и повторението по БНт1 точно в полунощ

Comments are closed.