MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Теодор Кабакчиев е световен Супер Ендуро шампион!

Българският пилот Теодор Кабакчиев е световен шампион в клас Junior (за състезатели до 23 годишна възраст) на Световния Супер Ендуро шампионат (FIM World Super Enduro Championship). Освен, че взима първата титла за България в световни ендуро серии, Тедо е и сред малцината ни пилоти в историята със световна титла в мотоциклетна дисциплина.

Теодор Кабакчиев водеше в класирането на супер ендуро шампионата преди последния кръг от сериите, който трябваше да се проведе в Полша. Ситуацията с коронавируса, обаче, принуди организаторите да отменят надпреварата, след съгласуване със Световната федерация по мотоциклетизъм (FIM).

От FIM заявиха официално: “Тъй като първоначално предвиденият за 14-ти март финален 5-ти кръг на Световния шампионат по Супер Ендуро, който трябваше да се проведе в Atlas Arena в Лодс, Полша, беше отменен, за крайно класиране за сезона се взимат резултатите от предпоследния кръг. Така шампион в категория “Престиж” става Били Болт (Великобритания, Husqvarna), а в клас Джуниор – Теодор Кабакчиев (България, КТМ). Гран при на Полша в Лодс ще открие сезон 2021 на Световния шампионат по Супер Ендуро на 12 декември.“

Теодор започна ударно мото-сезон 2020 в Световния шампионат по Супер Ендуро.

В края на януари габровският пилот пренаписа историята на дисциплината, печелейки първата си победа в сериите.

Кабакчиев записа повече от задоволителния резултат 2-1-2 в трите манша и направи хиляди наши сънародници горди от звученето на българския химн в Испания. Последва втора победа с резултат 1-1-1 в трите манша в предпоследния кръг в Будапеща, Унгария. В крайна сметка габровецът спечели шампионската титла в клас Junior с актив от 185 точки пред германеца Леон Хентчел (Husqvarna) – 182 т. и американеца Тай Кулинс (TM) – 165 т.

Новият световен супер ендуро шампион Теодор Кабакчиев даде и интервю за колегите от Moto-Zone.bg, което препечатваме с разрешение:

Теодор Кабакчиев

– Чувствам се много добре, изключително съм щастлив! Аз донякъде предвиждах това да стане, но бях готов да се случи и след финала. Бях подготвен. През последните месеци тренирах много усърдно, водех много сериозна подготовка и ми се искаше да спечеля титлата след битка на финала. Ситуацията, обаче и в страната, и по света, в момента е такава, че отлагат или отменят всички спортни мероприятия заради разпространението на коронавируса. Въпреки това се получи един повече от чудесен сезон.

Кой момент от сезон 2019 бе най-радостен за теб?

– Това е моментът, в който завършвам манш като победител, поглеждам към публиката и виждам развяти български знамена в чужбина. Горд съм, че въпреки, че сме малка страна, особено в мотоциклетизма, доказваме, че можем да покорим всички върхове, стига да ни се даде възможност. В тоя ред на мисли, искам да благодаря на г-н Николай Събев и целия екип на “Еконт”, които направиха това постижение възможно да се случи. Те ми дадоха възможност да тренирам, да се развия, да се развихря и да покажа пълния си потенциал. Посвещавам титлата на тях и на всички българи, които ме подкрепиха, както у нас, така и на стадионите в чужбина.

Смяташ ли, че твоята титла ще помогне за популяризирането на мотоциклетизма и ще накара медиите да му обърнат по-голямо внимание?

– Това е другата ми мечта! Едната беше да стана световен шампион! Другата е да помогна специално ендурото като дисциплина да се развие още повече. Ние имаме много стабилна база, но се надявам да съм помогнал и аз.

Какво предстои за Теодор Кабакчиев през 2020?

Предвид ситуацията, все още не смея да си правя планове. Пожелавам на всички преди всичко да бъдат здрави, нека да приключи всичко и след това ще говорим.

Comments are closed.