MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Теодор Кабакчиев с нови точки в Световното Супер Ендуро

Теодор Кабакчиев (Xtreme Racing, KTM) си тръгна от Риза (Германия) с повече от приличното 8-мо място в крайното класиране и нови 21 точки за генералното класиране във втория кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро (FIM World Super Enduro Championship 2020). Надпреварата се проведе в пълната „Захсен Арена“ под егидата на Световната мотоциклетна федерация (FIM).

Разположен на около 70 км югоизточно от Дрезден, Риза бе домакин на кръг от Световния Супер Ендуро шампионат за 6-та поредна година. Организаторите се бяха погрижили да сътворят едно наистина предизвикателно трасе с доста трудни препятствия, които без съмнение оказаха доста силно влияние върху крайното класиране.

Българинът започна страхотно вечерта, повеждайки в първия от общо трите състезателни манша за клас „Джуниър“ (пилоти до 23 годишна възраст). Грешка във втората обиколка обаче доведе до падане, което го забави с доста позиции и той завърши 13-ти манша. Проблемите за подкрепяния от „Еконт“ пилот не свършиха до тук. Оказа се, че Тедо е получил повреда в задния амортисьор на машината. Наложи се той да бъде заменен с нов такъв, за да може българинът да продължи състезанието.

Кабакчиев не се предаде и въпреки лошият старт във манш №2, успя да се добере до 7-мата позиция, с разлика 54.967 секунди от първия. В последния 3-ти манш българският пилот отново върна надеждата на многобройните фенове, които наблюдаваха надпреварата пред телевизорите и взе холшота. Малшанс обаче отново му отне лидерската позиция и пресече пети финалната линия, на 45.451 секунди от победителя.

“Състезанието започна страхотно, водех с убедителна преднина. След няколко обиколки направих грешки, които костваха време и усилия, а не след дълго ме сполетя и технически проблем. В крайна сметка в генералното класиране завърших на 8-о място. Да, беше тежка вечер. Да, имаше борба, но приемам случилото се с положителна нагласа. Ще ми даде сила, да преодолявам трудностите и да заздравя психиката си. Едно е сигурно, аз мечтая и преследвам мечтата си, външният свят по никакъв начин не може да промени това Благодаря на всички, които вярват в мен и ме подкрепят!” – допълни Теодор Кабакчиев.

След впечатляващия победен дебют в Полша, американецът Тай Кулинс (TM) продължи с блестящото си представяне и в Германия, триумфирайки с хеттрик в „Заксен Арена“. Подиумът в клас „Джуниър“ допълниха любимецът на немската публика Леон Хентчел (Husqvarna) и французинът Ейдриен Якон (KTM).

След двата кръга в Полша и Германия Теодор Кабакчиев се намира на 4-то място в генералното класиране на Световния Супер Ендуро шампионат (FIM Super Enduro World Championship) 2020 с общ актив от 71 точки. Лидер със 112 точки е Тай Кулинс, пред Леон Хентчел със 97 и Ейдриен Якон с 82 точки. Следващата спирка на зрелищните серии е на 18-ти януари в Испания.

Comments are closed.