Пилотите от рали „Дакар“ 2012 Петър Ценков и Младен Вачков и техният механик Димитър Ортаков заявиха желанието си да участват и догодина в най-тежкото оф-роуд състезание в света.

Ценков потвърди новината, споделена преди време в ефира на OFFRoad Radio, че повече няма да кара ATV като състезател, а е амбициран да се състезава по трасето в Южна Америка с автомобил. В тази нова програма Ценков ще си партнира с чилийския пилот Раул Данино, с когото се запознаха в рали «Мароко» миналата година. Данино е световно известен като един от спасителите на чилийските миньори, които бяха затрупани край Копиапо през 2010 г.

Що се отнася до ATV-участието, идеята е то да бъде в ръцете на Младен Вачков и 20-годишния изключително талантлив състезател Стоян Козаров.

„Този план е още в съвсем начален етап, трябват много средства. Ако не успеем да подготвим тима за „Дакар 2013″, ще се включим през 2014-а. Идеята е Раул да се присъедини към „Рали Рейд.Бг“, а не да се прави нов, българо-чилийски отбор. За следващото ни участие ще трябва да сменим марката на АТВ-тата. Саn-Аm не дава предимства в състезания, като «Дакар», силата му е по-скоро в тежките терени на оф-роуд състезанията в България и Европа, където се справя отлично. Що се отнася до пясъците и дюните, считаме за нужен по-лек и спортен модел четириколка. За съжаление, модел на Yamaha като този, печелил в Южна Америка не може да бъде регистриран в КАТ, а с Can Am нямахме проблеми при регистрацията”, обясни Ценков.

“Едно ATV Yamaha струва максимум 20 000 лева. Дори излиза по-евтино от Can Am”, уточни Младен Вачков. “А точно тази марка печели в последните години “Дакар”. Има някакъв вариант, например, четириколката да се регистрира в друга държава от ЕС и да се управлява с пълномощно”.
Петър Ценков още не е избрал марката на автомобилите, които евентуално ще карат с Данино, но със сигурност става въпрос за машина от категория Т1.

Новият отбор има амбициите да участва тази година в състезания главно в Европа. Плановете включват големи състезания като «баха Саксония», крос-кънтри версията на рали «Бреслау» и др. Най-смелият план включва участието в «малкия Дакар» – рали Silk Way, което ще се проведе през лятото с маршрут от Москва до Сочи в Русия.