АВТО 4x4

Ще произвеждат Jeep и в Китай?

Италианската Fiat, под чиито контрол е американският концерн Chrysler, търси всякакъв начин за по-висок пазарен дял на китайския пазар. Част от стратегията на италианците, са преговорите с местната компания Guangzhou Automobile Group за производството на високопроходимите модели на Jeep в Китай. Такава сделка би била улеснена от факта, че италианският автопроизводител вече има съвместно предприятие с Guangzhou.

В момента Jeep няма особено голям дял на пазара в Китай. Миналата година марката е реализирала 22 300 продажби, което е почти два пъти повече, отколкото през 2010. Но това не стига за амбициозните италианци, които смятат, че едно локално производство в азиатската страна ще даде мощен тласък към по-големи продажби.

В момента Chrysler подготовя лансирането на нов бюджетен седан, който ще се произвежда в съвместното предприятие с Guangzhou. Този модел ще е базиран на новия Dodge Dart, а на същата платформа ще се появи и нов кросоувър на Jeep.

Jeep е първата марка, намерила място на китайския пазар. През 1984 American Motors, която тогава е собственик на марката, създава съвместно предприятие, за асемблирането на Cherokee в Китай, но през 1987 проектът е прекратен, след като AMC става част от Chrysler.

Comments are closed.