рали Breslau / Рали Новини

Balkan Offroad Rallye 2023, етап 2: триумф и несполуки

Вторият етап на Balkan Offroad Rallye 2023 предложи близо 167 състезателни километра. Трасето бе отново в региона на Сигишоара, със спиращи дъха трансилвански гледки и технични трасета. Основен фактор бе балансът между коректната навигация и подаването на газ.

Денят бе особено успешен за екипажа Мурат Капаноглу и Александър Трендафилов (Can Am). Българите завършиха отсечката с трето време за деня, със силно темпо. Натрупаният аванс спрямо конкуренцията позволи да се изкачат до водачеството в класа на SSV-бъгитата. Тандемът води с аванс от над 12 минути пред Томас Залескас и Аидас Бубинас от Литва (Can Am) преди маратонският трети етап на надпреварата.

Balkan Offroad Rallye 2023

Не беше лош денят и за Димитър Чолаков и Стоян Стоянов (Can Am), които завършиха денят на 8-о място. В генералното, обаче, екипажът е на 11-о място, с над 50 минути пасив спрямо водачите. Константин Чолаков и Ивайло Жеков (Can Am) нямаха особен късмет и завършиха етапа на предпоследното 26-о място. Във временната подредба бургазлиите са 19-и, с незавидните над 2 часа изоставане от лидерите.

Още по-тежка бе ситуацията за Дончо Цанев и Зорница Тодорова

при автомобилите. Тандемът стартира доста силно и още в началото на отсечката започна да наваксва изоставането си спрямо Мирослав Заплетал и Марек Сикора (Ford F-150) от Чехия. В крайна сметка, обаче, проблем в диференциала на заднозадвижвания им болид ги извади от играта, тъй като не успяха да изкарат целия етап в контролното време и завършиха на 22-ро място. Така миналогодишните победители в Balkan Offroad Rallye 2023 се свлякоха до 19-ото място в подредбата, с пасив от над 4 часа и половина спрямо водачите.

При мотоциклетистите, най-бърз във втория етап на Balkan Offroad Rallye 2023 бе Витаутас Радзевисиус от Литва с КТМ. Водач в генералното, обаче, продължава да е белгиецът Гюнтер Санен с Husqvarna. В класа на ATV-четириколките дневната победа бе за поляка Марцин Вилколек с Polaris, а начело на временната подредба е сънародникът му и съотборник Иренеуж Остафин (трети за етапа).

В паралелния хард офроуд клас Balkan Exteme, най-добре с тежкото 61-километрово трасе се справи естонецът Тарво Класимае. Но начело на надпреварата продължава да е сънародникът му Хардо Мере, който завърши етапа с второ време.

Етап 3 на Balkan Offroad Rallye 2023 отвежда кервана на надпреварата към втория бивак в красивия град Алба Юлия. В менюто за деня са близо 330 километра, а маратонската специална секция ще е с дължина от над 252 км.

Следете ралито на живо: https://geotraq.live/balkan-2023/

Comments are closed.