test drive / СТАТИИ

Две димящи дула: тест Skoda Yeti & Yeti Outdoor

Двигателната гама включва общо 7 мотора, като по-голямата част от тях се предлагат с 4х4 задвижване. Скоростните кутии може да са 6-степенна механична или 6 или 7-степенна автоматична DSG с двоен съединител. За нашите условия, вярваме, тежестта ще падне върху модерния двулитров дизел в някоя от трите му конфигурации.

test_skoda_yeti_offroadbg (4)Новият Skoda Yeti бе подложен на сериозен оф-роуд тест и показа, че има талант извън пътя. Автомобилът разполага със система Haldex от пето поколение, която се справя завидно добре с доста трудни терени. В допълнение като опция се предлага оф-роуд асистент, който се активира чрез бутон. С тази система се оптимизира подаването на газ и други параметри на двигателя, а ABS се задейства малко по-късно. Налична е и система подпомагаща потеглянето и спускането по наклон. Отделно, датчиците на ABS и тракшъна имитират блокаж на диференциалите, което също върши добра работа в пресечен терен. Дори и на асфалт Haldex предава 10% момент на задните колела, за да се избегне евентуална нестабилност и приплъзване.

TEST SKODA YETI & YETI OUTDOORИзвън оф-роуда, струва си да отбележим още една иновация в новия Skoda Yeti – системата Automatic Parking Assistant от второ поколение, която позволява автоматично както успоредно, така и перпендикулярно паркиране.

Въпреки сериозния рестайлинг цените на Skoda Yeti почти не търпят промяна спрямо предходното поколение. Базовата версия с предно предаване стартира от 31 630 лева, а най-сериозното изпълнение на Yeti Outdoor струва 60 270 лева с ДДС. В този диапазон се наместват всички 12 модификации, като цената варира спрямо наличната система за задвижване, двигател и ниво на оборудване. Разбира се, и тук се предлагат версии с N1 хомологация, предполагащи ползване на данъчен кредит.

TEST SKODA YETI & YETI OUTDOORДвигателна гама Skoda Yeti & Yeti Outdoor
Бензин
1.2 TSI, 105 к.с., механична или DSG 7 трансмисия – предно задвижване
1.4 TSI, 122 к.с., механична или DSG 7 трансмисия – предно задвижване
1.8 TSI, 160 к.с., механична или DSG 6 трансмисия – 4х4
Дизел
1.6 TDI GreenLine, 105 к.с., механична 5-степенна или DSG 7 трансмисия – предно предаване
2.0 TDI, 110 к.с., 5-степенна или 6-степенна механична трансмисия – предно предаване
2.0 TDI, 140 к.с., 6-степенна механична или 6 DSG трансмисия – предно / 4х4 задвижване
2.0 TDI, 170 к.с., 6-степенна механична или 6 DSG трансмисия – 4х4 задвижване

Comments are closed.