рали Breslau / Рали Новини

Fenix Rally 2023 с българи на старта

Fenix Rally 2023 стартира с кратък пролог утре в тунизийския курорт Джерба. Международният рали-рейд маратон, който се провежда за трета поредна година в африканската държава, е организиран от българския офроуд доайен Александър Ковачев и неговият международен екип RBI Sport.

След старта от средиземноморския курорт в югоизточната част на Тунис, участниците във Fenix Rally 2023 ще се отправят към пустинята Сахара. Там ги очакват 8 вълнуващи състезателни дни, а в менюто на маршрута са някои знакови места и области в Тунис. Включително снимачната площадка на легендарните „Междузвездни войни“, пред която ще е финалът на един от етапите.

Участниците ще се сблъскат с всички възможни особености на терените в Тунис

като черни и планински пътища, пясък и, разбира се, множество дюни от всякакъв вид и калибър. Надпреварата, е отворена за мотоциклети, ATV-четириколки, автомобили и камиони.

Над 100 машини от всички класове ще застанат под стартовата арка на Fenix Rally 2023. Те ще трябва да преодолеят трасе с дължина от над 2000 километра, от които около 1600 ще са специални етапи. В различните дени етапите са с дължина от 150 до близо 400 километра.

И тази година Fenix Rally няма да мине без българско участие. При автомобилите ще видим екипажа Дончо Цанев – Зорница Тодорова, които дебютират в маратона. Още по-интересното е, че техният състезателен прототип е само със задно задвижване. Родният тандем, обаче, има самочувствие, тъй като миналата есен спечели друго от състезанията организирани от RBI Sport – Balkan Offroad, което се проведе в Румъния, при доста тежки условия с много кал.

Още няколко български машини ще вземат участие в категорията Discovery. Тя предлага изпитване на уменията зад волана и с навигационната книжка по състезателните трасета, но без натиска на хронометъра.
Участието на българите, както и на състезателите от цяла Европа, ще може да бъде следено в реално време на сайта на ралито fenix-rally.com.

Comments are closed.