АВТО 4x4 / бизнес

Mitsubishi Pajero: една легенда отива в историята

Mitsubishi Pajero – един от легендарните японски всъдеходи, ще отиде в историята. Това стана ясно, след като японският производител реши да прекрати производството на модела и дори да затвори фабриката, в която той се произвежда.

В момента Mitsubishi Motors изживява доста тежки времена, като компанията очаква най-големите загуби от 18 години насам. За тази фискална година, която приключва на 31 март 2021, японците очакват загуби от 1,33 млрд. долара. Това води и до радикални стратегически ходове, които ще включват спиране на модели, затваряне на производства, уволнения на служители и изтегляне от някои пазари.

Mitsubishi Pajero отбелязва сериозен спад в продажбите си в последно време. Последното поколение на всъдехода бе лансирано още през далечната 2006 година. Оттогава, моделът мина само през няколко обновявания, а производителят постоянно отлагаше появата на ново поколение. В допълнение на спада в реализациите и кризата с коронавируса, все по-сложните екологични изисквания на редица пазари допълнително предопределиха съдбата на автомобила с най-много победи в легендарното рали „Дакар“.

Освен пенсионирането на Mitsubishi Pajero, автомобилният производител ще направи още един радикален ход. Компанията планира да се изтегли от пазарите в Европа, което ще стане веднага след като актуалните й модели продавани тук завършат своя жизнен цикъл.

Решението означава, че европейските клиенти със сигурност няма да видят следващото поколение на кросоувъра Mitsubishi Outlander. Неговото ново поколение първоначално бе планирано за втората половина на тази година, но японците отложиха премиерата за 2021.

Очаква се Mitsubishi да се фокусира върху най-печелившите си пазари – тези в югоизточната част на Азия. А новите мащабни мерки би трябвало да доведат до съкращаване на разходите с поне 20% в следващите две години.

Comments are closed.