АВТО 4x4 / концепции

Porsche Traykan: идея за корав електрически пикап

Porsche Traykan е визия за електрически пикап, разработена от независимия дизайнер Адел Бурас . Обещаващата машина, според Бурас, трябва да комбинира визията и способностите на един мощен офроудър, с техническите характеристики на спортна кола с електрическо задвижване.

Името Traykan загатва за вдъхновение от електромобила Porsche Taycan. И именно неговата задвижваща концепция – 4х4 с два електромотора и голяма батерия, би могъл да използва един подобен пикап.

Визията на Porsche Traykan, поне при предницата, е силно вдъхновена от тази на актуалното поколение Cayenne. Но си има и солидна доза индивидуалност. Профилът и задната част са малко по-конвенционални, макар и доста модернизирани и в стила на германския бранд.

Интересно впечатление прави и една от илюстрациите, на които пикапът има солидни тръби на изпускателната система, което загатва и за конвенционално задвижван вариант на Porsche Traykan.

Електрическите пикапи рано или къснo ще нахлуят на автомобилната сцена, особено на пазари като американския. И докато на ход са модели като Rivian R1T, GMC Hummer, Lordstown Motors Endurance, Nikola Badger и, разбира се, Tesla Cybertruck, много хора се питат как ще реагират т. нар. „премиум“ марки въобще на тренда за подобни возила.

Mercedes вече се пробва с пикапа X-Class, но нещата не потръгнаха. От BMW пускаха различни концепции, но бяха категорични, че няма да предложат подобна машина. А какво да кажем за компания като Porsche? И те са категорични с „никога“, но пък толкова категорични бяха и за появата на SUV в гамата си, а сега именно такива машини са бестселърите на марката.

И ако все пак германците решат да навлязат в новия хитов сегмент на електрическите пикапи, би било добре да се вслушат и взрат в идеите на дизайнера Адел Бурас и проекта му.

Comments are closed.