MOTO & ATV / Мотокрос Новини

Sea To Sky 2020: Теодор Кабакчиев влезе в ендуро елита

Теодор Кабакчиев (КТМ, Еконт) се представи повече от блестящо в екстремната ендуро надпревара Sea To Sky в Турция. Единственият български пилот в солидния стартов списък на състезанието зае 5-то място в генералното класиране, а пред него бяха легенди в спорта като победителя Греъм Джарвис (Husqvarna, Великобритания), Уейд Янг (Sherco, Южна Африка), Били Болт (Husqvarna, Великобритания) и Марио Роман (Sherco, Испания).

Зорница Буковска, Iskra.bg

Уникалното в Sea To Sky е, че това е единственото ендуро състезание, в което мотоциклетистите стартират от плажа и стигат близо до небето, на 2365 метра надморска височина в планината Олимп. По традиция надпреварата се проведе в рамките на четири дни, с четири отделни старта. Участниците бяха близо 170 от 17 държави.

По информация на „Sport-Gabrovo” тя стартира с атрактивен пролог, наречен „Beach Race“. Той се състоя на плажа на турската Ривиера, пред хотелите в Кемер, на затворено пясъчно трасе. Тракът представляваше комбинация от различни атрактивни гумени, каменни и дървени препятствия, включително и тунел.

В квалификацията

Кабакчиев даде 13-о време, което му осигури място във Финал А. В него стартираха най-бързите 50. Той беше с времетраене от 15 минути плюс една обиколка, с масов старт. Световният шампион по Супер Ендуро при младежите стартира великолепно и излезе на втора позиция, която запази в по-голямата част от състезанието. В последните три тура габровският талант изгуби две места и завърши 4-ти след Били Болт, Марио Роман и Уейд Янг. Зад него остана великанът в хард Ендуро надпреварите Греъм Джарвис.

Sea To Sky 2020 Teodor Kabakchiev

Второто изпитание беше „Forest Race“. Както говори и името, това е надпревара в горите зад Кемер по маркирано трасе с определен брой контролни точки. Подреждането от него определяше стартовия ред за третата надпревара – „Sky Race“. Състезателят на „Еконт“ на два пъти имаше проблеми с ориентацията по трасето и завърши 7-ми.

За сметка на това навигацията му беше безупречна в третия ден – на 32 километровото планинското изкачване „Sky Race“. Въпреки, че стартира седми, със страхотно каране българският шампион си проправи път до третата позиция, като завърши само на две секунди от втория – Уейд Янг и на по-малко от минута от първия – Били Болт. Джарвис и Марио Роман останаха зад гърба му.

В четвъртия ден

беше последното и най-сериозно изпитание от хард-ендуро „Sea to Sky“ – т.н. „Olympus Mountain Race“. В него най-бързите 10 пилоти потеглят от първа редица, от 11-о до 20-о място – от втора, от 21-о до 30 – от трета и т.н., като интервалът за стартиране между отделните редици е 2 минути.

Състезателите стартират от плажа, а финалът е на 2365 метра надморска височина, на връх Тахталъ в планината Олимп. Пилотите имат време от 7 часа, засечено от старта на първата редица, в което трябва да покорят върха. Златни отличия получават онези, които успеят да преодолеят цялото 55 километрово трасе с 10 контроли и да преминат през финалната арка на Sea to Sky.

Кабакчиев направи отличен старт и поведе групата на най-бързите 10. Впоследствие претърпя падане, но продължи да води колоната. Грешно избран маршрут на едно от препятствията по трасето обаче му коства лидерската позиция и загуба на няколко места. След това Кабакчиев изпревари трима и стигна до петата позиция. Пред него беше само групата на фирмените пилоти на Sherco и Husqvarna – Янг, Роман, Джарвис и Болт. За съжаление, Теодор не успя да навакса изоставането си, за да се намеси в битката за подиума и стигна на върха пети за 2:51:05 часа.

За шести път в кариерата си 45 годишният Греъм Джарвис спечели Sea to Sky. Британецът пресече финалната арка с време 2:28:15 часа. Втори завърши Уейд Янг (2:31:39), а трети – Марио Роман (2:35:22). Дистанцията между българина и 6-я – Лий Сипсън (Великобритания), беше повече от 35 минути.

След финала

за Искра.бг Теодор Кабакчиев коментира: „Sea To Sky е състезание, в което участват световни звезди – фирмени състезатели. Видях, че съм научил много и съм развил още умения и бързина. През първия ден почти хванах подиум с четвърто място, във втория бях седми, а в третия записах трето място. Последният ден завърших пети, което ми отреди и 5-то място в генералното класиране. Успях да разбутам резултатите на най-добрите, което ми беше и целта! Много съм щастлив от прогреса, който съм направил и продължаваме борбата!”

Следващата подобна надпревара, в която Кабакчиев планира да участва, е „Red Bull Romaniacs“. Състезанието, което по традиция събира голяма част от най-добрите хард Ендуро пилоти в света, е насрочено за края на октомври в Румъния.

Comments are closed.