Международни / Рали Новини

Silk Way Rally 2020: само в Русия, заради коронавируса

Международният оф-роуд маратон Silk Way Rally празнува своята десета годишнина в доста тежки времена. Надпреварата, която за юбилея си трябваше да премине през Русия, Казахстан и Китай, ще бъде с доста модифициран маршрут, предвид пандемичната ситуация с коронавируса.

Така, първоначално, организаторите на Silk Way Rally се отказаха от трасетата в Китай, където именно избихна епидемията с Covid-19, а сега, предвид усложнената ситуация, решиха да се лишат и от етапите в Казахстан. В новия екшън-план, маратонът ще се проведе изцяло на територията на Русия.

silk way rally 2020

Стартът на състезанието ще е на трети юли от Червения площад в Москва, а финалът ще е на 11 юли в Казан. Участниците ще се сблъскат с 8 специални етапа, които гарантират разнообразни трасета – степи, пясък, горски и черни пътища. Планът е маршрутът да е с дължина от около 4200 километра, 2700 от които – срещу хронометъра.

Silk Way Rally 2020 е кръг от Световния крос-кънтри шампионат за автомобили на FIA, както и за мотоциклети на FIM (от миналата година). Двете организации вече изразиха рабирателството и подкрепата си за модификацията на маршрута.

Директорът на надпреварата – легендата Владимир Чагин заяви: „Взехме мъдро и отговорно решение, трябва на 100% да гарантираме, че Silk Way Rally 2020 ще се проведе в добри условия. Вярвам, че участниците и членовете на медиите ще открият невероятни места в Русия. Обещаваме състезание на много високо ниво, комбинирано с едно запомнящо се пътешествие“.

Разбира се, макар и да не бе изказано гласно, има вариант състезанието да бъде изцяло отменено, в зависимост от това, как се развива ситуацията с коронавируса, и дали епидемията ще засегне и Руската федерация. Към момента, в страната има потвърдени 63 случая на заразата, предимно в западната част, включително в Москва, Санкт Петербург и други големи градове.

Comments are closed.