АВТО 4x4 / премиери

Suzuki Across: близнак на Toyota RAV4 за Европа

Новият модел Suzuki Across ще се появи на европейските пазари до края на тази година. Кросоувърът, както може би забелязахте, представлява ребрандиран вариант на Toyota RAV4. И това не е случайно: двете японски фирми създадоха алианс с размяна на акции, модели и платформи за отделни региони.

Разбира се, има известни отлики във външния вид между новия модел на Suzuki и „донора“ на Toyota. Най-видими са разликите в предната част, където са използвани собствени фарове, а челната решетка е с променен дизайн. Отзад пък единствената разлика е в емблемата.

Идентични са и интериорите на двата всъдехода, както и техническата част. В случая, Suzuki Across ще се предлага единствено във версия плъг-ин хибрид, еквивалентна на най-високото ниво на RAV4.

Задвижващата система включва 2,5-литров атмосферен бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, с мощност от 177 к.с. и въртящ момент от 229 Нм. Той се подпомага от електромотор със 182 к.с. и 270 Нм.

Батерията е с капацитет 18,1 kWh, като позволява пробег само на електричество от 75 км по цикъла WLTP. Това, между другото е с 20 км по-малко отколкото електропробега на RAV.

Suzuki Across се предлага и с актуалната интелигентна система за задвижване на четирите колела от Toyota. Наличен е и режим на задвижване Trail, който работи като диференциал с ограничено приплъзване за подобрено сцепление. Системата прилага спирачно усилие върху колелата, които започват да губят сцепление и пренасочва тягата към другите.


Производството на новия модел (логично) ще се извършва в завода на Toyota в Япония, където се асемблира и RAV4. Все още не са ясни цени и пълни спецификации, но се очаква версията на Suzuki да е една идея по-достъпна от тази на Toyota.

Comments are closed.