Международни / Рали Новини

Отмениха юбилейното състезание Silk Way Rally 2020

Международният рали-рейд маратон Silk Way Rally 2020 се отменя. Юбилейното десето издание на надпреварата трябваше да се проведе между 2 и 11 юли тази година, на територията на Русия. Но стана поредното състезание, паднало жертва на пандемията от коронавирус.

Решението на организаторите на маратона е взето след препоръките, отправени от страна на Министерството на спорта в Русия и руската Автомобилна федерация. След задълбочен анализ на ситуацията и консултация с властите става ясно, че здравето на участниците и публиката са абсолютен приоритет и настоящата ситуация не позволява нормалното провеждане на ралито.

Silk way rally 2020 cancellation

Въпреки огромната работа,

свършена от екипа, все още има много неясноти и ограничения около прекосяване на границите, рестрикции във въздушния трафик и карантинните мерки за чужди граждани, които все още са в сила в Русия.

Silk Way Rally 2020 трябваше да е кръг от Световния шампионат по крос-кънтри и на FIA, и на FIM (за автомобили и мотоциклети). Десетото издание на надпреварата бе планирано с маршрут от Москва до Казан, разделено на 8 състезателни дни.

Макар тазгодишното издание на маратона да е отменено, екипът на организаторите започва подготовката за следващата година още през следващата седмица. Директорът на „Пътя на коприната“ Владимир Чагин заяви: „Свършихме значителна работа, но това решение трябва да се приеме и разбере. Днес здравето и живота на всички е абсолютен приоритет. Ситуацията по света е все още доста чувствителна и трябва да се съобразим с нея, както и с карантинните мерки в Русия. Започваме работа по следващото издание догодина и обещаваме да е все така вълнуващо и предизвикателно, както досега“.

Ще ви припомним, че България също има участници в 10-годишната история на „Пътя на коприната“. Родният пилот Петър Ценков записа две участия с автомобил и две с SSV-бъги. В първия случай негов навигатор бе Иван Маринов (с когото влязоха в топ 10 през 2013 година), а във втория – Пламен Николов (с който пък завършиха шести в смесената подредба с колите и на второ място при бъгитата).

Comments are closed.