Рали Дакар / Рали Новини

Себастиан Льоб пред завръщане в рали „Дакар“?

WRC-легендата Себастиан Льоб има планове за ново участие в рали „Дакар“, твърдят френски и белгийски медии. Най-титулуваният пилот от Световния рали шампионат може да се завърне в пустинните трасета още през следващата година.

Според журналисти, Льоб ще седне зад волана на пикап Toyota Hilux, проектиран от белгийската компания Overdrive Racing. Французинът е участвал в тестове на бъгито OT3 на белгийците, с каквото трябваше и да се състезава в Abu Dhabi Desert Challenge (отложено заради коронавирус пандемията) и е имал разговори с шефа на Overdrive Жан-Марк Фортен.

По думите на Фортен, Себастиан Льоб много иска отново да се състезава в рали „Дакар“, но иска да бъде зад волана на конкурентен автомобил, с който да се бори за победата в „Дакар“. И е много вероятно този автомобил да е именно Toyota, подобна на тази с която Насер Ал Атия победи в последното издание на маратона на латиноамериканска земя. Ще припомним, че Overdrive и Toyota Gazgoo работят в тясно сътрудничество в сферата на рали-рейда.

Себастиан Льоб има 4 участия в рали „Дакар“ със заднозадвижвани прототипи Peugeot DKR. В три от изданията бе заводски пилот на „лъвчетата“, а в последното си участие стартира като частен състезател. При дебюта си през 2016 година французинът завърши 9-и, като записа 4 етапни победи. Година по-късно успя да стигне до второто място, а през 2018 отпадна от надпреварата. В рали Дакар 2019 успя да грабне бронза, като пилот на PH Sport.

Понастоящем Себ е пилот на Hyundai във WRC, като договорът му е до края на тазгодишния сезон. Световният рали шампионат е на пауза заради пандемията, а подновяването му се очаква скоро. Тогава ще стане ясно в кои състезания ще участва ветеранът. От друга страна, рали Дакар 2021 за момента се движи по план и би трябвало да се проведе през януари догодина, на територията на Саудитска Арабия.

Comments are closed.