ГАЛЕРИИ / Рали Дакар / Рали Новини

Peugeot 2008 DKR в „цветовете на войната” за Дакар 2015

peugeot_2008_dkr_racing_colorsМесец и половина преди началото на рали Дакар 2015, Peugeot 2008 DKR замени първоначалния си изцяло карбонов външен вид с официалната си цветова визия. Тази метаморфоза би трябвало да ни подскаже, че бруталната бегачка вече е напълно подготвена да се противопостави на своите 4х4 конкуренти в най-трудното от всички крос-кънтри ралита.

С наближаването на старта на рали Дакар 2015 на 4 януари, екипите в Peugeot, Red Bull и Total разкриха цветовата визия на Peugeot 2008 DKR, с която звярът ще направи своя състезателен дебют. След като прекара седем месеца „облечен“ в черно, творението на френските инженери замени своя карбонов външен вид за далеч по-състезателен такъв, основаващ се на комбинация от синьо, бяло и червено.

“Така изглежда много по-агресивно,” отбелязва Сирил Деспре. Междувременно Стефан Петерханзел побърза да отбележи практичната страна на дизайна в Peugeot 2008 DKR за него и навигатора му. “Фактът, че частта около кокпита е изпълнена в бяло, е отличен начин да ни предпазва от горещината. Състезавал съм се в автомобил с черен покрив и мога да ви кажа, че има голяма разлика.”

Хилядите километри, които Peugeot 2008 DKR измина в Мароко през последните месеци, мотивира още повече всички, които са обвързнани с проекта. “Резултатите от тестовата ни програма показват, че техническата ни концепция е добре подплатена,” отбеляза Бруно Фамен, директор на Peugeot Sport. “Казано по този начин, автомобилът е на много ранен етап от своето развитие, затова е важно да останем предпазливи. Въпреки че имаме големи амбиции за това приключение, ние все още се отнасяме към него с голяма доза скромност. С решението да открием крос-кънтри програмата си с най-трудното състезание от всички, без съмнение ще се сблъскаме с непредвидени препятствия и проблеми. Следователно, много е важно да вървим стъпка по стъпка. За нашия първи опит, основната ни цел е да закараме възможно най-много коли, възможно най-далеч в състезанието.”

Карлос Сайнц, чиито умения за развитието на спортните автомобили са добре известни на всички, застава изцяло зад техническата концепция на Peugeot 2008 DKR : “Екипът предложи уникален, иновативен автомобил, който обещава да е изключително гъвкав за различните типове терен, с които вероятно ще се сблъскаме. Концепцията работи добре. Тестовата програма показа, че е много бърза машина, макар че очевидно е трудно да си 100% сигурен за надеждността му на този начален етап.”

До старта на рали Дакар 2015 през януари остават само 48 дни, които изправят екипа пред натоварен график. На 20 ноември сервизните камиони, превозващи необходимото оборудване и резервни части, ще бъдат натоварени на кораб, който ще ги закара в Аржентина. След това трите рали автомобила ще бъдат подготвени за пътуването си до Южна Америка със самолет, което ще бъде предхождано от един последен тест в Мароко в началото на декември.

Междувременно, състезателните екипи ще преминат интензивен курс за обучение по механика, за да бъдат подготвени за всякакви аварийни ремонти на Peugeot 2008 DKR, които може да се наложат по време на състезателните етапи и най-вече на маратонския в рали Дакар 2015, когато е забранена помощ от механиците на отборите.

Comments are closed.