Рали Дакар / Рали Новини

Дакар 2020: доминация за Honda и успех за Петерханзел в етап 4

Дакар 2020 отново ни предложи вълнуващи битки в четвъртия си състезателен ден. Отсечката от Неом до Ал-Ула определено изтощи състезателите с 453-те километра срещу хронометъра, което се отрази и в класирането на отделните категории.

При мотоциклетите,

Сам Съндърленд бе най-бърз и измъкна 16 секунди на Хосе Игнасио Корнехо. Шампионът на КТМ, обаче, бе наказан с 5 минути за превишение на скоростта в лиазона (което го смъкна до 5-о място) и така новото попълнение на Honda се поздрави с етапната победа.

Honda, всъщност, може да се похвали и с доминация в етапа, както и в генералното класиране. Второ време за деня даде Кевин Бенавидес, с изоставане само на 35 секунди от Корнехо. Тройката допълни ботсванецът Рос Бранч с КТМ, на 20 секунди след втория за отсечката.

В генералното класиране при мотоциклетите, Honda окупира първите три места, като лидер все още е Рики Брейбек (5-и за етапа). Бенавидес продължава да е втори, на 2:30 минути, а Корнехо се изкачи до третото място с пасив от 8 минути и половина на водача. Тоби Прайс (КТМ) заема 4-ото място, с изоставане от 12 минути, а топ 5 допълва Пабло Кинтания (Husqvarna).

Yamaha се лиши от още едно от остриетата си, след като Ксавие Де Султре се предаде заради контузията си и не успя да завърши етапа. Хоан Бареда пък за пореден път няма да е сред претендентите на Honda, след като претърпя катастрофа и финишира 17-и, което го срина до седмата позиция в оверола, с над 25 минути пасив.

При ATV-четириколките,

Игнасио Касале се окопити след вчерашния бавен ден и показа кой е лидерът. Чилиецът „взе” 1:24 мин. на сънародника си Джовани Енрико и 3:22 мин. на французина Симон Витсе, бетонирайки лидерството си в генералното. Касале има аванс от 21 минути пред Енрико във временната подредба и над 30 пред Витсе, а доскорошният втори Рафал Соник вече е 4- с 38 минути изоставане (след като днес финишира на 6-о място).

Стефан Петерханзел бе големият печеливш в класа на автомобилите.

13-кратният шампион от маратона бе бърз и точен днес, като изпревари Насър ал Атия (Toyota) с 2:26 мин. и съотборника си в Mini Карлос Сайнц със 7:18 мин.

Във временната подредба при автомобилите в рали Дакар 2020 лидер продължава да е Сайнц, следван от Ал Атия. Петерханзел се изкачи на третото място, с пасив от 11:42 мин. спрямо лидера.
Фернандо Алонсо отново имаше тежък ден, след като натрупа пасив в етапа от над 26 минути и завърши на фаталното 13-о място. Така, двукратният шампион от Формула 1 и победител от „24 часа на Льо Ман” е на 20-място във временната подредба.

В класа на SSV-бъгитата

днес имаше сериозни сътресения в класирането. След етапната си победа вчера, Герард Фарес Гуел днес имаше кошмарен ден и изгуби над 2 часа в отсечката, което го лишава от шансове за подиум. Но това не е всичко, както се казва в рекламите: шампионът Чалеко Лопез също натрупа изоставане и финишира 6-и, а лидерът Кейси Къри бе след него. Така, и двамата отстъпиха челните места в генералното, за сметка на нов водач.

Първата си етапна победа в надпреварата днес взе дебютантът Мтичъл Гютри от САЩ, който изпревари Арон Домжала и Остин Джоунс. А новият лидер в класа на SSV-бъгитата на рали Дакар 2020 се нарича Хосе Антонио Хинойо Лопез, който води с три минути пред Чалеко и с 4:34 пред Къри.

При камионите

днес бе денят на Камаз в рали Дакар 2020. Руснаци окупираха челната тройка в етап 4 на рали Дакар 2020, като най-бърз бе Антон Шибалов, който изпревари с 2:41 мин. Андрей Каргинов и с над 9 Дмитри Сотников.
В генералното класиране новият лидер е Каргинов, с почти 11 минути аванс пред лидера на МаЗ Серхей Вязович, който имаше тежък ден и изостана с почти 16минути и финишира 6-и. Така Вязович е втори във временната подредба, с изоставане от 10:43 мин. Тройката допълва Шибалов, с 15 минути пасив на Каргинов.

Етап 5 на рали Дакар 2020 ще отведе състезателите от Ал-Ула до Ха’Ил. В менюто за деня са 353 състезателни километра и 211 км преход, който отвежда кервана във вътрешността на Саудитска Арабия. Скалист терен, дюни и камилска трева ще посрещнат участниците в поредната изтощителна отсечка на пустинния маратон.

Comments are closed.