Рали Дакар / Рали Новини

Рали “Дакар” 2012: репортаж етап 9

Както вече писахме, етап 9 на рали “Дакар” 2012 бе изключително драматичен. Много сътресения имаше във всички категории, а отсечката от Антофагаста до Икике се оказа последна за някои от най-големите в играта до момента.
Естествено, започваме с българското участие. Петър Ценков, който успя по героичен и уникален начин да завърши етап 8, се пребори и с 9-тата отсечка. Пепи отново се оплака от досадните проблеми с прекъсването на двигателя, но късно вечерта (българско време) успя да се пребори и да завърши, на 2:54 часа от победителя Алехандро Патронели.По-големият брат отново бе по-бърз с минута от Маркос, води го и в генералното класиране. Третият Томас Мафей, пристигна с цели 44 минути закъснение.
Сериозни сътресения имаше при мотоциклетите. След като етапът бе спечелен от Депре, следван от Кома, организаторите изненадващо пуснаха бюлетин с ревизия на етапа, в която се оказа, че няколко от топ пилотите са с наказания от по 15 минути (явно заради смяна на двигател). “Порязаните” бяха Депре, Кома, Бареда Борт, Гончалвеш и Улевалсетер.
Така победител за деня се оказа Елдер Родригеш, следван от Депре и Стефан Швитко. В генералното Депре е пред Кома с 2:28 минути, разликата помежду им не е повлияна от наказанията, тъй като и двамата лидери на KTM имат еквивалентни наказания.
При автомобилите, най-бързият в рали “Дакар” се оказа и най-потърпевшият. Насър Ал Атия приключи участието си, след неколкократни спирания заради проблем с алтернатора. Етапът бе спечелен от неговия съотборник Роби Гордън, който изпревари Стефан Петерханзел с 1:38 минути. Водачът в генералното Петерханзел вече доста се притеснява от стопяващата се разлика между него и пилота на Hummer. Разликата помежду им е едва 5:38 минути, а остават още 5 етапа.
Плътно след Гордън вчера се изсипаха и останалите Mini X-Raid – Рома, Холовчиц и Лела Дос Сантос. Жиниел Де Вилиерс (Toyota) финишира 6-ти. В генералното, трети след Петерханзел и Гордън, е Холовчиц на 16 минути от водача.

Лошата новина при камионите бе отпадането на Алес Лопрайс, след жестока катастрофа на километър 374 от етапа. Лопрайс и съекипниците му са с наранявания, но без опасност за живота.
От надпреварата отпадна и вторият млад пилот на “Камаз” – Айрат Мардеев. Камионът на сина на Илгизар Мардеев не издържа на жегата и праха и двигателят му блокира.
Победител за деня бе Мики Биазион, който изпревари съотборника си от Iveco Ханс Стейси с едва 20 секунди. Водачът в генералното Жерар Де Рой завърши трети, като преднината пред Стейси е комфортните 47 минути. Трети във временното класиране е Артур Ардавикус (Камаз), който завърши етап 9 на 4-то място и изостава с един час от Де Рой.

Comments are closed.