Както вече писахме, българските състезатели в рали “Дакар” 2012 продължават успешното си участие в южноамериканската надпревара.
В днешния втори етап от Санта Роза де ла Пампа до Сан Рафаел, дебютантът Младен Вачков завърши отсечката на 9-о място, на 32 минути от водача Серхио Ла Фуенте. Петър Ценков се класира на 11-о място, на по-малко от три минути след своя съотборник. Доста се бяхме изплашили, когато проследяващото му устройство не показваше, че е в етапа, но се оказа просто проблем със сателита.

Двамата споделиха за списание OFF-road.BG, че етапът е бил доста тежък. Бързите прави в началото са ги подвели, но втората част е била с много тежък терен. Допълнително инжекционните системи на българите не са били настроени за голямата надморска височина и техните четириколки са губели мощност, за разлика от карбураторните машини на опонентите им. Ценков няма сериозни технически проблеми по машината си, тази на Вачков е с изпуснат амортисьор. Надяват се механикът им Димитър Ортаков да фиксира проблема скоро.

Победител при четириколките отново стана уругваецът Серхио Ла Фуенте, следван от Маркос Патронели и Томас Мафей (и тримата с Yamaha).

При мотоциклетите, пилотите на КТМ Марк Кома и Сирил Депре сътвориха своя първи дуел за тази година. Битката бе в полза на Кома, който оглави и генералното класиране, пред Франциско Лопез (Aprilia, 4-и за деня). Депре е трети в оверола, следван от Пржигонски.
Още един от не толкова известните пилоти успя да се отбележи подобаващо днес. Хоан Бареда (Husqvarna) се класира трети, изпреварвайки доста по-опитни пилоти и е 5-и в генералното.
Проблеми имаше Куин Коди (Honda), който трябваше да оправя горивната си помпа и загуби доста време. По-зле бе ситуацията за сънародника му Джона Стрийт, един от топ пилотите на “Дакар”, който трябваше да приключи участието си заради тежък технически проблем на своя мотоциклет.

При автомобилите Насър ал Атия “счупи каръка” и след повредата, която му отне много време на вчерашната отсечка, изстреля своя Hummer на първо място днес. Втори на 54 секунди остана пилотът на Mini Стефан Петерханзел, който оглави генералното класиране.
Силен ден и за другия пилот на Hummer Роби Гордън. Американецът завърши трети, а това му постижение го нареди на второ място в генералното. Четвърти и пети за деня бяха Холовчик и Нани Рома, а след тях Жиниел Де Вилиерс (Toyota).
Ал Атия вече е на 6-о място в генералното класиране, на 8 минути от Петерханзел.

Доста късно завърши състезанието за камионите. Победител днес стана Жерар Де Рой (Iveco), следван от Едуард Николаев (Камаз) и Ханс Стейси (Iveco). Такова е подреждането и в генералното класиране.