Рали Дакар / Рали Новини

Репортаж: Петър Ценков завърши етап 11 на рали “Дакар”!

Петър Ценков завърши и тежкия перуански етап 11 от рали “Дакар” 2012. Ценков, който вчера отново имаше сериозни технически проблеми, успя да финишира късно през нощта, на 7:45 часа от водача в категорията си.
За БНТ неговия механик Димитър Ортаков – Омбрето, заяви, че след уникалния 10-и етап, Ценков е стартирал нормално, но по-късно ауспухът на четириколката му се е откъснал от тежките постоянни вибрации и е подпалил задната част на машината, включително е прогорил и инсталацията му. Проблемът, за щастие е бил отстранен. По-късно, Петър е скъсал и рамата на своето ATV, но Омбрето е успял да я завари.Тежък е бил денят за българския екип – сервизният камион е спирал да помага на няколко участника, а когато се свързахме с водача му Руслан Трифонов, момчетата бяха спукали гума в планината и се подготвяха за тежка двучасова смяна.

Иначе в категорията на четириколките, братя Патронели показаха, че не ги е страх от Перу, макар това да е изцяло нова територия за “Дакар”. Двамата имаха малко затруднения в началото на етапа с преодоляването на няколко пълноводни реки, но после изкараха отсечката в абсолютен синхрон и с двойна победа, с разлика от 31 секунди в полза на Алехандро Патронели. Между другото, етап 11 бе модифициран, заради обилен дъжд от предния ден, който понапълни иначе пресъхналите речни корита. Томас Мафей завърши трети, а данните от генералното показват, че само отпадане на някой може да промени челната тройка в клас ATV.

При мотоциклетите, Сирил Депре взе етапната победа и в генералното продължава да води пред Марк Кома с разлика от вече 2:22 минути. Кома вчера бе изпреварен от своя сънародник и също пилот на KTM Херард Фарес Гел. Фарес Гел е 6-ти в генералното, а челната петица в овърола се допълва от Елдер Родригеш (Yamaha), Стефан Швитко и Жорди Виладомс (КТМ). Силно испанско присъствие, между другото.

При автомобилите, Mini x-Raid най-накрая могат да отдъхнат с облекчение. Роби Гордън вчера разби полуоска на едно от задвижващите си колела и смяната й отне близо час и половина. Така американецът завърши етапа от Арика до Арекипа едва на 25-о място, на 1:50 часа от победителя Стефан Петерханзел. В генералното Гордън е 4-ти, с пасив от 2:10:31 ч. спрямо водача.
Чест прави на Петерханзел, че най-накрая спря да сее интриги и се фокусира върху карането, защото на етапа наистина показа майсторство. Все пак, в едно интервю той обяви, че за него Гордън е измамник, с което срина отново доверието на феновете си.
Втори за деня и втори в генералното е Нани Рома, трети на финала в Арекипа пристигна Леал Дос Сантос, също с Mini.
Жиниел Де Вилиерс (Toyota) завърши 4-и, но твърдо остава трети в генералното, тъй като е на час пред Гордън, но и на половин час след Рома.
На 5-о и 6-о място вчера бяха Минитата на Новицки и Холовчиц, седми бе пилотът на Mitsubishi Бернар Тен Бринке.

При камионите, отново етапна победа за Камаз, в лицето на Андрей Каргинов. Тя, обаче, му служи само за престиж, тъй като в генералното руснакът е едва 4-ти, на два часа и половина след Жерар Де Рой. Лидерът на Iveco Де Рой, вчера бе четвърти, след своите съотборници Ханс Стейси и Мики Биазион, но четирите най-бързи машини завършиха етапа в рамките на 6 минути и генералното не търпи съществени промени: Де Рой Води, следван от Стейси на 56 минути, а трети е Артур Ардавикус, който е на 1:20 часа от водача и на половин час след Стейси.

Comments are closed.