Рали Дакар / Рали Новини

Това са кралете на рали Дакар 2020!

Приключението, наречено рали Дакар 2020 официално приключи! След 12 състезателни дни в пясък, камъни и жега, вече са ясни победителите в отделните категории на 42-ото издание на легендарната надпревара.

Рики Брабек е шампионът при мотоциклетите

в рали Дакар 2020. С победата си в маратона, Брабек не само донесе отдавна мечтаната титла на Honda, която прекъсва 18-годишната доминация на КТМ в класа, но и стана първият американец, триумфирал на върха в легендарния маратон.

Така, Honda, която беше сила в зората на „Париж – Дакар”, добавя в архива победа №6, след пауза от цели 30 години. Японците взеха първата си победа през 1982 със Сирил Невьо, който повтаря успеха си през 1986 и 1987 г. След него, Еди Ориоли и Жил Лале носят още две победи за марката, през 1988 и 1989 г.

С второто си място в рали Дакар 2020, Пабло Кинтания прави най-доброто си представяне до момента. Пилотът на Husqvarna има в актива си третото място от 2016 година, което сега надгражда със среброто.

Шампионът от 2016 година Тоби Прайс донесе подиум за КТМ, завършвайки трети в класа. А румънецът Емануел Гиенес може да се поздрави с третия си триумф в маратонския клас без асистенция.

Карлос Сайнц триумфира с третата си титла

от „Дакар” в класа на автомобилите. Матадорът, чиито копилот от години е Лукас Круз, печели и с трети различен автомобил, след като през 2010 триумфира с Volkswagen, a през 2018 донесе последната победа за Peugeot. Сега, Сайнц носи пета победа за X-Raid и Mini и първа с автомобил на тима, който не е с 4х4 задвижване.

Реалната битка при колите в рали Дакар 2020, обаче, в последната седмица бе за второто място. След като стартираха последният етап с разлика от едва 6 секунди помежду си, Насър ал Атия и Стефан Петерханзел проведоха уникален дуел до самия финал. В крайна сметка, съдбата бе по-благосклонна за пилота на Toyota, който финишира с 3 минути и половина аванс. А Петерханзел, все пак имаше и задачата да се навърта около Сайнц, за да не стане беля в последния момент.

Втора победа за САЩ донесе Кейси Къри

Американската офроуд легенда бе безкомпромисен в класа на SSV-бъгитата, като пое контрола през втората половина на надпреварата, удържайки атаките на миналогодишния шампион Чалеко Лопез и победителя с ATV от 2017 година Сергей Карякин. Къри, навигиран от Шон Бериман, носи и трета поредна титла за канадския производител Can-Am (BRP).

Игнасио Касале се завърна с гръм и трясък в клас ATV

след година зад волана на бъги. Чилиецът взе третата си победа, при това извън родния си континент Южна Америка, откъдето са първите му две – през 2014 и 2018 г. С огромен аванс, Касале надделя над Симон Витсе и шампиона от 2015 година Рафал Соник. Последната етапна победа, обаче, бе за последния в класирането – полякът Аркадиуш Линднер.

При камионите, Андрей Каргинов взе своята втора победа

в маратона и рекордна 17-а за Камаз. Каргинов разчиташе на навигатора Андрей Мокеев и механика Игор Леонов. Руснаците за пореден път могат да се поздравят и с второто място, а беларуският производител МаЗ прави най-доброто си представяне в състезанието до момента.

Comments are closed.