Петър Ценков завърши етап 7 на рали “Дакар”, за щастие, без технически проблеми по машината си. Българинът финишира отсечката “Копиапо – Копиапо” на 17-то място, на 2:43 часа от водача Алехандро Патронели. Пепи загуби доста време в етапа, опитвайки се да помогне на Младен Вачков, който имаше сериозни технически проблеми.

Както вече писахме, Руси Русев от българския отбор в рали „Дакар“ сподели, че малко след старта на втората част от етапа, пилотът ни Младен Вачков е получил сериозна повреда на АТВ-то си. Руси и Руслан са го открили, след което са се върнали до бивака да вземат Димитър Ортаков – Омбрето и ако успеят да му помогнат. Петър Ценков е спрял при Младен и се е опитал да му помогне. След като се е разбрало, че повредата е тежка, двамата ни пилоти са се разбрали Ценков да продължи към финала.
Последната ни информация бе, че Младен ще се опита да се добере до финала по асфалт, за да успее да зачете етапа си, въпреки полагащите се затова сериозни наказания. Дано да е успял, ще ви държим в течение.
Иначе, най-бърз в клас ATV бе Алехандро Патронели, следван от чилиеца Игнасио Касале и уругваеца Серджо Лафуенте (и тримата с Yamaha). Доскорошният водач Томас Мафей имаше лош ден и след технически проблем изгуби много време, завършвайки етапа 6-ти. Денят не бе добър и за Мaркос Патронели, който завърши 11-ти с 1:20 часа пасив от брат си.
В генералното Алехандро Патронели води, следван от Мафей и Маркос. Петър Ценков се изкачи д о14-то място.

При мотоциклетите, Марк Кома взе нова етапна победа, сваляйки още две минути от аванса на съотборника си в KTM Сирил Депре. Депре, обаче, все още е начело в генералното. Трети финишира пилотът на Husqvarna Пауоло Гончалвес, следван от Хелдер Родригеш (Yamaha) и Хераро Фарес Гел (KTM).
В генералното Родригеш и Гончалвеш са трети и четвърти, на пето място е Давид Кастьо (Yamaha).
Денят бе много лош за Франциско Лопез (Aprilia). Чилиецът искаше и тази година да е най-бърз на родна земя, но това не му се отдаде. След затъване в дщна, падане и технически проблеми, Чалеко завърши етапа едва 22-ри, а в генералното е 9-ти, на 1:17 часа от Депре.

При автомобилите денят бе белязан с двойна етапна победа на Hummer. Насър Ал Атия бе бърз като пустинен вятър и спечели безапелационно отсечката, а неговият съотборник Роби Гордън бе втори. Гордън бе с пасив от 7:30 минути, породен от 5-минутно спиране в трасето.
Със съвсем малка разлика от американеца, трети за деня бе Стефан Петерханзел. Лидерът на Mini X-Raid все още е начело на генералното, следван от своя съотборник Кшищов Холовчиц (4-ти за деня), Роби Гордън е трети. Ал Атия е 6-ти в общата подредба, на 42 минути от Петерханзел.
След като Николаев се опита да излъже съдиите и бе отстранен от състезанието, съвсем на другия полюс бе Гилерме Спинели (Mitsubishi). Бразилецът сдаде навигационните уреди на комисарите и разплакан обясни, че е ползвал неоторизирана асистенция в деня преди прехода. “Не мога да завърша “Дакар”, знаейки, че съм измамил”, каза този истински джентълмен.

Доминацията на Iveco при камионите бе отчасти разбита от Алес Лопрайс и неговата Tatra. Чехът завърши 2-ри, на 4 минути след победителя Жерар Де Рой. Трети и четвърти бяха Камазите на Каргинов и Ардавикус.
В генералното Де Рой води, следван от Лопрайс и Ханс Стейси (Iveco).

Днес е почивният ден за рали “Дакар” 2012 в Копиапо. Какво се случи с Младен Вачков ще ви кажем при първа възможност.