АВТО 4x4 / ГАЛЕРИИ / премиери

10 години Dacia: лимитирана серия и нов Duster 4×4 модел

Dacia_duster_10_years_tce125_4wdПрез 2005 година бе лансиран Dacia Logan, което отбеляза възкръсването на румънската марка, благодарение на финансовото рамо от Renault. Оттогава, автомобилната гама на северните ни съседи постоянно се разраства и бележи постоянен ръст в продажбите. За да отпразнува своята 10-годишнина, Dacia пуска специална лимитирана серия за всички свои модели (без Dokker Van).

Юбилейните автомобили са с цвят Cosmos Blue, отличителни стилни характеристики, новата навигационна система Media-Nav Evolution и пакет Serenity. Модификациите са доработени на базата на нивото на оборудване Laureate, като синият цвят преобладава и в интериора на автомобилите.

Освен, че ще може да се поръча във специалната празнична серия, нашият любимец Dacia Duster вече ще може да се оборудва с нов двигател във вариант с 4х4 задвижване. Става въпрос за добре познатия турбо бензинов мотор TCe 125, който до момента се предлагаше само за моделите с предно задвижване на компактния всъдеход.

Четирицилиндровият мотор с директно впръскване на горивото и принудително пълнене е продукт на стратегията за даунсайзинг на Renault group. Агрегатът е с обем 1198 куб. см, постига максимална мощност от 125 к.с. и максимален въртящ момент от 205 Нм. Daci Duster с този двигател ще се предлага с 6-степенна механична скоростна кутия с къса първа предавка (5,79 км/ч на 1000 об/мин.) за бавно придвижване в пресечен терен или при тежко натоварване.

Dacia Duster 4WD TCe 125 ще предлага намалени текущи разходи, тъй като ангренажната верига на двигателя не изисква смяна. Разходът на гориво е 6,4 л/100 км , а CO2 емисиите са 145 г/км. За постигане на оптимални екологични резултати и ограничаване на разхода на гориво са налични система старт/стоп и функция Eco Mode. Последната позволява на водача да ограничи разхода на гориво по всяко време, като му помага да адаптира стила си на управление към по-икономичен и екологичен. След като бъде активирана, системата адаптира определени параметри, ограничавайки динамиката на двигателя, и контролира температурата в съотношения, приемливи за водача и пътниците.

Лимитираната серия модели на Dacia, както и новият Duster 4WD TCe 125 съвсем скоро ще са и на българския пазар.

Comments are closed.