Рали Дакар / Рали Новини

100% електрическо бъги ще участва в рали Дакар 2015

albert_bosch_dakar_2015_Acciona_Eco-PoweredАлберт Бош Риера от Испания, ще застане на старта на рали Дакар 2015, като първият пилот, управляващ 100% електрически автомобил. Каталунецът ще бъде зад волана на бъги, задвижвано едфинствено от електромотор и акумулаторни батерии.

За Бош, рали Дакар 2015 съвсем не е първото приключение. Лудата глава е участвала в надпреварата 9 пъти, като през 1999 се класира 51-ви с мотоциклет, а през 2001 е 29-и с автомобил. След последното си участие в рали Дакар, неуморният приключенец предприема сам транс-Антарктическо пътешествие пеша, което му отнема 67 дни.

Сега е време за ново предизвикателство – и за човек, и за технологии. Новият проект ще ни позволи да видим изцяло електрически автомобил на старта на рали Дакар 2015 в Буенос Айрес и да се надяваме да го видим пак там след 2 седмици.

„Имам дълга история, свързана с рали Дакар и сега искам да докажа, че моторните спортове и грижата за околната среда не са две противоположни концепции“, убедено заявява Алберт. Успехът е в ръцете на отбора Acciona 100% Eco-Powered и най-вече на инженера Агустин Пая, който е създател на бъгито и трикратен шампион в европейските Electric Racing Series.

Електрическото бъги има пробег между 250 и 300 км с един комплект батерии. Правилата на рали Дакар 2015 за задвижваните от екологична енергия машини дават рамо на такъв тип возила. Така, Алберт Бош ще има право заедно с механиците си да сменя батерии на постове за зареждане на мотоциклети, специални стартове, чекпойнтове и т.н.

Comments are closed.