Пътешественикът ветеран Раинер Зиетлов и отборът му тръгнаха по нов рекорден маршрут с Volkswagen Touareg. Приключенецът има за цел да навърти 23000 км от Мелбърн до Санкт Петерсбург със стандартен модел на немския всъдеход. Екипажът има за цел да направи пътешествието за по-малко от 3 седмици.

Зиетлов потегли на епичното си пътуване на 29 юли, като по време на прехода ще прекоси различни климатични пояси, предлагащи адска жега, пясъчни бури, неспирни дъждове и различни надморски височини.

Всъдеходът на тима е настроен да издържи цялото пътуване, независимо от метеорологичните условия. Икономията на гориво ще е важна за отбора, затова Зиетлов се е спрял на Volkswagen Touareg с 3.0-литровия V6 TDI Clean Diesel мотор. Сравнен с бензиновите си конкуренти, той реализира 30% по-нисък разход на гориво и около 25% по-малко СО2 емисии. Единствените доработки по машината са предпазната клетка и допълнителни светлини и горивен резервоар.

Раинер има за цел да достави писмо от кмета на Мелбърн до кмета на Санкт Петерсбург. Австралийският град празнува 175 години от основаването си и е побратимен с руския полис от 1989 г.

Благодарение на модерна GPS система, която ще следи рекорда, отборът ще може да бъде следян в интернет в реално време на www.touareg-russtralia.com.

Оф-роуд ентусиастът и неговият екип вече са поставили един рекорд. Миналата година отново с Volkswagen Touareg V6 TDI Зиетлов премина най-бързо известната Панaмериканска магистрала от Аляска до Огнена земя за 11 дни, 17 часа и 22 минути.