Outdoor / пътешествия и експедиции

26 години, 215 държави и 890 000 км с Mercedes G-Class

mercedes_g-class_otto_world_trip_finalГерманецът Гюнтер Холторф завърши своето епично пътешествие с Mercedes G-Class след почти 26 години, прекарани в обикалянето на 215 държави и навъртането на 819 000 км.

Всичко започва когато Холторф напуска работата си като мениджър в Lufthansa и започва да планира приключенско пътешествие със своя син Mercedes G-Class 300GD, по прякор „Otto“. През първите години немецът започва да обикаля африканските държави с третата си жена, но се развеждат и през 1990 пуска обява в немския вестник Die Zeit, чрез която се запознава с дългогодишната си спътница Кристине. След това двамата започват обиколка на Южна Америка, където през 1998 година навъртат 200 000 км, на територията на Аржентина.

mercedes_g-class_otto_world_trip_final (1)Следващата цел на двойката и техния Mercedes G-Class е Централна Америка, последвана от Канада, Мексико и Аляска, преди да се отправят към Австралия. След това синият Mercedes G-Class поема към държави като Сирия и Казахстан, където километражът вече достига до 500 000 км. Следват Афганистан, Турция, Карибите, Великобритания и всички останали европейски държави.

mercedes_g-class_otto_world_trip_final (2)

 

 

За съжаление, през юни 2010 година Кристине почива, след като през 2003 година е диагностицирана с тумор на фациалния нерв, но Гюнтер й обещава да продължи пътешествието със своя Mercedes G-Class. Така, следват пътешествия в Китай и Северна Корея, Виетнам и Камбоджа преди пътешествието окончателно да завърши пред Бранденбургската порта в Берлин, Германия.

mercedes_g-class_otto_world_trip_final (4)Все още задвижван от оригиналния си двигател, синият Mercedes G-Class доста рядко създавал проблеми на собственика си. Дори и това да се случело, Холторф носел със себе си около 400 резервни части, в алуминиеви кутии на покрива на оф-роудъра.

Най-сериозният проблем бил при пътуване до Мадагаскар, когато след задминаване на друг автомобил „Otto“ излетял от пътя и се приземил по таван, което наложило смяна на купето в Европа. Друга интересна случка била смяната на лагер на диференциала на височина от 5000 метра в Андите.

Оцелелият след толкова приключения Mercedes G-Class ще бъде изложен в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, след своето 890 000-километрово епично пътуване. За финал, можем да споменем, че Гюнтер и Кристине се оженили две седмици преди смъртта й.

Comments are closed.