Outdoor / ГАЛЕРИИ / пътешествия и експедиции

30 години и 700 000 километра с Toyota Land Cruiser

worldrecordtour_toyota_land_cruiser_700_000_kmШвейцарското семейство Емил и Лилиян Шмид от 30 години обикаля света със своя Toyota Land Cruiser FJ. От 1984 година насам, двамата са навъртели над 700 000 километра, посещавайки повече от 180 държави на всички континенти, архипелази и големи островни групи, при това, зад волана на своя стар всъдеход.

Двойката има няколко рекорда на Гинес, като първият е още през 1997, когато е регистрирано околосветско пътешествие с техния Toyota Land Cruiser. А всичко започва с невинно предложение за двугодишно пътешествие в Северна Америка. Един ден Емил отишъл при жена си й споделил, че му се иска да попътуват за известно време. Дочакали доставката на автомобила си от Исландия до Ню Йорк. И от тогава швейцарската двойка пътува по ужким двугодишния план. Първо минали през Северна и Южна Америка, след това Африка, Австралия и Азия, след което се върнали в Европа. И това за 10 години.

30 години по-късно и още повече километри зад гърбовете си, в момента Шмид все още продължават епичното си пътуване. Двойката и техният Toyota Land Cruiser в момента са някъде в Южна Африка, надхвърляйки 700 000 километра. Така, двойката догонва друго епично пътешествие – това на Гюнтер Холторф и неговият Mercedes G-Class.

Естествено, че са имали различни механични проблеми със старата Toyota Land Cruiser. Най-сериозният е бил скъсан заден мост, но членове на местен Land Cruiser клуб в Южна Африка бързо им помогнали. Официалната им страница в интернет е създадена доста отдавна и използва доста стар интерфейс, но ако сте търпеливи ще можете да се запознаете с приключенията им.

Почти 700 000 км и повече от 180 посетени държави. За последните три десетилетия техният дом е 1982 Toyota Land Cruiser FJ 60. Общо взето возилото не е претърпяло сериозни модификации, освен монтиране на газова бутилка за готвене, резервоар за питейна вода и падащо легло. Освен това двойката си е приготвила и къмпинг оборудване – портативни столове и маса, котлон, пречиствател за вода и мрежа против комари. По-голямата част от приключенията им са отразени в уебсайта с кратък разказ и снимки. А повече за епичното пътешествие ще прочетете в следващия брой на списание OFF-road.BG.

Comments are closed.